شنبه 8 اردیبهشت سال 1403 Sat, 27 Apr 2024 03:50:43 GMT
کد خبر : 44620       تاریخ : 1397/09/26 11:40:15
حوزه به وضع موجود پژوهشی قانع نباشد/ احیای سنت‌های حوزوی
آیت‌الله اعرافی:

حوزه به وضع موجود پژوهشی قانع نباشد/ احیای سنت‌های حوزوی

مدیر حوزه‌های علمیه کشور با بیان اینکه نقد منفی حوزه و دستاوردهای آن غیرمنصفانه است، گفت: ما با وجود پیشرفت‌های قابل توجه در زمینه پژوهشی نباید به وضع فعلی قانع باشیم، همچنین باید بر روی سنن حوزوی تمرکز و تأکید بیشتری انجام دهیم.

به گزارش مبشرین به نقل از ایکنا، آیت‎الله علیرضا اعرافی ۲۵ آذرماه در آیین افتتاحیه نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی حوزه که در مصلی قدس قم برگزار شد با اشاره به نقدهای منفی برخی افراد نسبت به تلاش‏‌های حوزه در سال‌های اخیر گفت: برخی با نقدهای جدی و منفی نسبت به حوزه و پژوهش‌های حوزوی برخورد می‌کنند، اما در مقابل نیز از تلاش‌های صورت گرفته احساس رضایت دارند.

وی با بیان اینکه پژوهش در حوزه رو به رشد است، ولی قطعا نباید به راه طی شده قانع باشیم، بیان کرد: حوزه برای رسیدن به افق‌های بالاتر نیازمند نظام علم‌سنجی و ارزیابی دقیق برای سنجش پژوهش است تا داوری‌ها منصفانه و دقیق‌تر باشد.

مدیر حوزه علمیه با بیان اینکه نیازمند حضور جدی در عرصه نیازهای جامعه هستیم، تصریح کرد: باید پژوهش‌های حوزه به سمتی حرکت کند که تطابق بیشتری با نیازهای روز جامعه داشته باشد و بتواند با همراهی دانشگاه به پیشبرد عرصه علمی کشور و نظام اسلامی کمک کند.

اعرافی از تدوین اسناد کلان حوزه مانند نقشه جامع علمی حوزه و درخت‌واره دانشی خبر داد و اظهار کرد: در آینده نزدیک درخت‌واره رشته‌ای حوزه در ۱۴ حوزه دانشی خاتمه می‌یابد که در آن طبقه‌بندی دانش‌های اسلامی متناسب با نیازهای روز انجام شده است.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور با تاکید بر تدوین نظام آموزش پژوهش‌محور گفت: در این عرصه باید روی مسایلی چون متون پژوهشی و ساده‌سازی آن تلاش کنیم و دروس به نحوی تدوین و تالیف شوند که روحیه پژوهش را در طلبه برانگیزد.

وی اظهار کرد: برای اینکه کاروان پژوهشی حوزه به جلو برود باید روی اسناد علمی کارکنیم. همچنین برخی سنت‌های اصیل حوزه از جمله نظام تقریرنویسی که از بایسته‌های توسعه پژوهش در حوزه است، باید احیاء شود.

اعرافی تاکید کرد: مجموعه‌ای از سنت‌های پژوهشی از قدیم در حوزه وجود داشته و امروز هم کمابیش هست و باید روی آن تأکید و تمرکز بیشتری داشته باشیم؛ سنت‌هایی مانند پیش‌مطالعه، مباحث با هم‌حجره‌ای و هم‌کلاسی و ... از جمله این موارد است.

اعرافی با بیان اینکه پژوهش‌محوری در دنیا مورد تاکید است، ادامه داد: باید برنامه پژوهشی مناسب با نیازهای کشور در اختیار طلاب قرار گیرد. همچنین درس خارج و توسعه و تعیق آن ضرورتی برای حوزه امروز است.

مدیر حوزه علمیه با بیان اینکه باید در سایر دروس اسلامی مانند فقه و اصول در مرز دانش حرکت کنیم، اظهار کرد: ما همان طور که در فقه و اصول آن سرآمد هستیم، باید در علومی مانند کلام و فلسفه و تفسیر هم روبه جلو حرکت کنیم و به مرزهای دانش دست یابیم.

وی با تاکید بر استفاده از تجربیات دنیا و ابزارهای نو و فناوری‌های روز گفت: پرداختن جدی‌تر به حل مسایل نوپدید، مسئله‌یابی و تحقیق روشمند و متدولوژی اجتهادی از جمله بایسته‌های مورد نیاز امروز در حوزه علمیه است که البته گام‌های خوب و جدی هم برداشته شده است.


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=44620

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402