پنج شنبه 6 اردیبهشت سال 1403 Thu, 25 Apr 2024 12:01:09 GMT
کد خبر : 68504       تاریخ : 1400/02/01 20:0
مسجد بدون مناره پاکستان با سالن نمازگزاران مثلثی شکل

مسجد بدون مناره پاکستان با سالن نمازگزاران مثلثی شکل

مسجد «شاه فیصل» پاکستان با معماری منحصر بفرد خود، یکی از زیباترین مساجد دنیا است که فاقد گنبد است و گنبد آن به شکل چادر طراحی شده‌ است.

به گزارش مبشرین به نقل از شبستان، با وجود گذشت 40 سال از طراحی مسجد «شاه فیصل» در اسلام آباد پاکستان این مسجد همچنان یکی از زیباترین مساجد جهان و دارای چهار مناره بزرگ است که در گوشه های آن قرار دارد و طول هر مناره 90 متر است.

 

ساخت مسجد شاه فیصل یا ملک فیصل به مدت دو سال به طول انجامید و نتیجه نهایی آن مسجدی بود که انتظارش را داشتند. ترکیب معماری سنتی و معماری مدرن طراحی منحصربه ‌فردی به این مسجد داده است. بر خلاف طراحی سنتی مساجد این مسجد فاقد گنبد است و گنبد آن به شکل چادر طراحی شده‌ است.

 

 

سالن نمازگزاران مثلثی شکل و چهار مناره اطراف آن به شکل مدادهای باریک است و ورودی مسجد توسط لوسترهای بزرگ و دیوارها توسط موزاییک‌ های زیبا و خطاطان مشهور پاکستانی به خط کوفی نوشته و طراحی شده‌اند. به هر حال از بعضی جهات این مسجد پلی بین معماران سنتی عربی، ترکی و مسلمانان پاکستانی است.

 

در سال ۱۹۶۶ زمانی که شاه فیصل بن عبدالعزیز پادشاه عربستان از اسلام‌آباد دیدن کرد انگیزه برای ساخت این مسجد شروع شد. در سال ۱۹۶۹ مسابقه‌ ای بین‌المللی و البته محدود و منحصر به معماران مسلمان برگزار شد.

 

 

در آن مسابقه معماران از ۱۷ کشور ۴۳ طرح پیشنهادی برای ساخت مسجد ارائه دادند پس از چهار روز بررسی، طرح پیشنهادی ودات دالوکای (۱۹۹۱-۱۹۲۷) معماری از کشور ترکیه انتخاب شد.

 

دالوکای ساختار خیمه مانند و بدیع را در طرح خود پیشنهاد کرد که دارای سقف ‌های شیبدار، سقف خارجی مرمرین و چهار مناره بلند بود. در حقیقت طرح، دالوکای از جمله نخستین طرح‌های بود که در پاکستان از انواع قوس‌ها و گنبدهای سنتی و متعارف پیروی نمی‌ کرد.

 

 

این مسجد در ارتفاع 90 متری از سطح زمین ساخته شده است و همین امر باعث شده است که از فاصله دور نیز این مسجد قابل رویت باشد. مسجد شاه ‌فیصل با ساختار معماری مدرن خود، در مقابل منظر تپه‌های مارگالا، هستند یک کوه کوچک یا یک خیمه سفید رنگ عظیم به نظر می‌ رسد که توسط چهار مناره بلند و باریک در چهار گوشه قاب شده ‌است.

 

بنابراین گزارش، سطح خارجی بنا با سنگ مرمر سفید رنگ پوشیده شده‌ است و سطوح داخلی با طرح‌های موزاییکی آراسته شده‌اند. دیوار قبله در نمازخانه اصلی مسجد با کاشی‌های لعاب داده ترکی در رنگ‌های آبی طلایی مزین شده ‌است. در نمازخانه اصلی، قابل توجه‌ترین جنبه، تاکیدات عمودی است.

 

محورهای عمودی که بیشتر به معماری عثمانی شباهت دارد، به گونه‌ ای استفاده شده ‌است که امتدادهای افقی اصلی در فضا را که به سمت مکه هستند، شاخص‌ تر می‌ کند. در جلوی دیوار قبله، محراب و محور قرار دارد که هر دو توسط یک هنرمند پاکستانی طراحی شده ‌اند. این مسجد برای 300 هزار نمازگزار ظرفیت دارد و یک دانشگاه بین المللی اسلامی در کنار آن فعال است.


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=68504

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402