جمعه 10 فروردین سال 1403 Fri, 29 Mar 2024 19:44:09 GMT
کد خبر : 8870       تاریخ : 1396/05/03 10:33:23
مروری بر زندگی و فعالیت های استاد ابوالعینین شعیشع

مروری بر زندگی و فعالیت های استاد ابوالعینین شعیشع

شش سال و اندی از وفات شیخ «ابوالعینین شعیشع»، نخستین قاری مصری قرآن کریم که در مسجدالاقصی تلاوت کرد، می‌گذرد؛ استادی که از کودکی صوتی دلنشین داشت.

به گزارش مبشرین، «ابوالعینین شعیشع» در ۲۲ آگوست سال ۱۹۲۲ در «کفر بیلا» از توابع استان «کفرالشیخ» در خانواده‌ای قرآنی متولد شد. او در ۱۴ سالگی کل قرآن را حفظ کرد؛ از همان ابتدا استادش و کسانی که از تلاوت این شیخ مصری بهره‌ می‌بردند، نوید جایگاهی عظیم در تلاوت را به او می‌دادند.
شعیشع پایه‌گذار اتحادیه قاریان است. او با مشارکت عبدالباسط عبدالصمد اتحادیه قاریان را تأسیس کرد و در سال ۱۹۸۸ خود ریاست این اتحادیه را برعهده گرفت.
او بارها تکریم شد و از بسیاری از کشورهایی که به آنها سفر کرده بود از جمله عراق، سوریه، لبنان، سومالی، اردن، ترکیه و پاریس مدال افتخار گرفت. شعیشع در مناصب بسیاری نیز حضور داشت و  رئیس مرکز بین‌المللی قرآن کریم در قاهره، رئیس اتحادیه قاریان مصر و قاری مسجد عمر مکرم در قاهره بود.
تلاوت در کنار استاد عبدالباسط
روزنامه «الدستور» مصر به مناسبت ششمین سالگرد درگذشت این استاد قرآن مصری به تلاوت او در کنار عبدالباسط عبدالصمد، بزرگ قاری مصر و جهان تلاوت، اشاره کرده و آورده است: ابوالعینین شعیشع به مدت ۱۰ سال متوالی به دعوت شیخ زاید بن سلطان، بنیانگذار امارات و حاکم وقت ابوظبی در این شهر حضور یافت و شب‌های رمضان را در کنار قاریان بزرگی چون «عبدالباسط عبدالصمد» به تلاوت قرآن مشغول بود.
فرار از مدرسه برای حفظ قرآن
ابوالعینین در کودکی از مدرسه گریخت تا برای حفظ قرآن به مکتب‌خانه برود و با وجود این که والدینش دوست داشتند او به شکل دیگری تربیت شود؛ اما دل کودک با قرآن و تلاوت بود. این امر زمانی آشکار شد که او در مدرسه ابتدایی آیاتی از قرآن را تلاوت کرد. کسانی که تلاوت او را شنیدند، نزد والدین وی رفته و به آنها گفتند: خداوند فرزند شما را برای تلاوت قرآن برگزیده است.  
لذا او به مکتب‌خانه شیخ «یوسف شتا» رفت تا قرآن و احکام تجوید را یاد بگیرد، در طول دو سال قرآن را حفظ کرد و قواعد تلاوت را آموخت.
مرحوم ابوالعینین درباره علاقه خود به قرآن می‌گوید: من در پنج سالگی در مجالس حزن و عزا(ترحیم) حاضر می‌شدم و کنار قاریان نشسته و به تلاوت آنها گوش می‌دادم تا این که خواب بر من چیره می‌گشت و حاضران مرا به منزل برده و به والدینم تحویل می‌دادند.
تعجب کودکان هم‌ سن‌وسال از هنرنمایی نعینع در تلاوت
او در سال ۱۹۳۶ در سن ۱۴ سالگی از سوی استاندار دقهلیه برای تلاوت در مراسمی که به مناسبت بزرگداشت شهدای المنصوره(از شهرهای مصر) برگزار شده بود، دعوت شد. زمانی که وارد مجلس شد خود را در برابر جمعیت زیادی حدود ۴۰ هزار تن دید که استانداران و بسیاری از بزرگان نیز در میان آنها بودند. دیدن این منظره هراسی را در دل وی ایجاد کرد به ویژه این که می‌دید کودکان هم سن و سال او در تعجبند که او چگونه می‌خواهد در برابر این جمعیت قرآن بخواند.
اما شعیشع دست‌های خود را پشت گوش قرار داده و این‌گونه تلاوت می‌کند: «بسم الله الرحمن الرحيم.. وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا بَلْ أَحْيَاءٌ عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ» و با «صدق الله العظيم» تلاوت را پایان می‌برد، سپس دست‌های خود را پایین آورد و تلاوت تمام شد.
زمانی که چشمان خود را باز کرد، صدای تحسین حضار را شنید که با گفتن کلمه «الله» تلاوت وی را ستودند؛ امری که در شهر او مرسوم نبود. جمعیت زیادی دورش جمع شدند و شعیشع را بر دوش گرفتند و این نقطه تحولی در زندگی او شد تا این جوان مصری به شیخ و قاری بزرگی تبدیل شود.
شعیشع توانست در سن ۱۷ سالگی به رادیو مصر راه یابد. خود در این باره گفته است: روزی شیخ «عبدالله عفیفی» که در آن زمان در عین شمس زندگی می‌کرد، نزد من آمد و از من خواست با او نزد سعید  پاشا لطفی، مدیر رادیو بروم. در دفتر او با شیخ عفیفی گفت‌و‌گو کردم و او زمانی را برای امتحان مشخص کرد و در همان زمان رفتم و وارد استودیو شدم.
کمیته داوری از مرحوم «شیخ مغربی» و شیخ «مصطفی ابراهیم مصطفی» رئیس دارالعلوم وقت مصر و «علی خلیل» مجری سرشناس رادیو تشکیل شده بود. زمانی که این جوان ۱۷ ساله(اشاره به ابوالعینین شعیشع) نزد کمیته داوری رفت، ۵ دقیقه برای قرائت فرصت داشت؛ اما زمانی که قرائت او تمام شد دید نیم ساعت قرائت کرده بدون این که از او بخواهند به قرائت خود پایان دهد.
شعیشع ادامه می دهد: نشانه‌های تعجب را بر چهره مستر فرجسون، از مدیران انگلیسی که برای شنیدن تلاوت من آمده بود، دیدم. بعد از چند روز، نامه‌ای برای من آمد و به عنوان قاری رادیو انتخاب شدم و اولین تلاوت من در رادیو در سال ۱۹۳۹ بود که من در آن زمانی خردسال‌ترین قاری در جهان بودم که در رادیو تلاوت می‌کرد.
تلاوتی شبیه محمد رفعت و تکمیل آرشیو تلاوت وی
رادیو مصر در آن زمان در آرشیو تلاوت‌های «شیخ محمد رفعت» با مشکل بزرگی مواجه شد و با این که از بسیاری از تجهیزات و تکنیک‌ها برای رفع این مشکل استفاده کردند، نتوانستند مشکل را برطرف کنند. از این رو آرزوی ابوالعینین شعیشع که از ابتدا از استاد محمد رفعت تقلید می‌کرد، محقق شد و رادیو برای رفع این مشکل و برای تکمیل آرشیو تلاوت‌های محمد رفعت از او کمک گرفت.مهارت وی در تقلید تلاوت رفعت چنان بود که بسیاری از شنوندگان تفاوت میان دو صوت را تشخیص نمی‌دادند.
بعد از تلاوت به سبک محمد رفعت در رادیو، تصویر شعیشع در مجلاتِ مطرح و مناسبت‌های مهم منتشر شد؛ اما او تصمیم گرفت شیوه خاص خود را در پیش گیرد و به قول خودش اگر می‌خواست به تقلید از محمد رفعت ادامه دهد دیگر نه رفعت بود نه شعیشع. قاری نامدار مصری موفق شد اسلوبی متفاوت را در تلاوت ایجاد کند که موجب شهرتش شد و سبب شد در کنار بزرگان عصر خود قرار گیرد تا آنجا که او برای پادشاهان و رؤسای جمهور مصر و افسران ارتش این کشور قرآن تلاوت می‌کرد و قاری دربار شد.
علاقمندی سیاستمدار مصری به تلاوت شعیشع
وی در خاطرات خود می‌گوید: نخستین کسی که صوت من را شنید «فخری عبدالنور» از سیاستمداران بزرگ مسیحی مصر بود و من هرگز او را فراموش نمی‌کنم. که من را به جرجا(از شهرهای مصر) فراخواند تا سه روز در خانه او حضور داشته باشم. او و فرزندانش پایین پای من می‌نشستند تا با اهالی جرجا به تلاوت قرآن گوش دهند.
نخستین قاری مصری که در مسجدالاقصی تلاوت کرد
ابوالعینین شعیشع به بسیاری از کشورهای عربی و غربی سفر کرد و نخستین قاری مصری بود که در مسجدالاقصی قرآن تلاوت کرد. شعیشع عادت داشت در تلاوت‌ها کت و کلاهی خاص به نام «طربوش»(کلاه نمدی سرخ‌رنگ به شکل استوانه‌ای کوتاه) بپوشد تا این که در سفر به ترکیه برای بزرگداشت یکی از شب‌های ماه رمضان، از کنسولگری مصر به او خبر دادند که به دلیل کراهت این کلاه در جامعه ترکیه، نمی‌تواند آن را بر سر بگذارد به همین دلیل در زمان تلاوت به جای کلاه پارچه سفیدی را مانند عمامه به سر گذاشت و این کار را حتی بعد از بازگشت به مصر در زمان تلاوت ادامه داد.
تروریست‌خواندن استاد در آلمان و تلاش برای رفع اتهام
او از دیگر خاطرات خود نقل کرده است: زمانی که از ترکیه به سارایوو رفتم در سفر به بلگراد، پایتخت یوگسلاوی سابق، در حالی که لباس مرسوم الازهر را به تن داشتم، به اشتباه سوار هواپیمایی شده و به مونیخ رفتم. آلمانی‌ها گمان کردند من تروریست هستم. من هم آلمانی بلد نبودم تا این که یک فرد آلمانی که عربی دست و پا شکسته می دانست، آمد و من به همراه او نزد مقامات رفته و آنها را قانع کردم من هیچ ارتباطی با تروریسم ندارم و واردکردن اتهام تروریست به من بی‌اساس است.
این بود گذری بر زندگی شیخ ابوالعینین شعیشع؛ قاری نامداری که در ۲۳ ژوئن سال ۲۰۱۱ در سن ۸۹ سالگی پس از تحمل سه ماه بیماری دار فانی را وداع گفت و به دیدار معبود شتافت.
زهره نوری

منبع: ایکنا


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=8870

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402