شنبه 1 اردیبهشت سال 1403 Sat, 20 Apr 2024 16:01:06 GMT
کد خبر : 68596       تاریخ : 1400/02/04 27:57
هیچ آمار رسمی از تعداد حافظان قرآن ارائه نشده است؛ آمار دقیق حداقل دو سال زمان ‌می‌خواهد
مهدی قره‌شیخلو:

هیچ آمار رسمی از تعداد حافظان قرآن ارائه نشده است؛ آمار دقیق حداقل دو سال زمان ‌می‌خواهد

دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم با تأکید بر اینکه هیچ آماری از تعداد حافظان قرآن کریم به هیچ مرجعی رسمی ارائه نشده، در مورد تعداد حافظان قرآن، گفت: با توجه به اینکه آمار رسمی وجود ندارد نمی‌توان به صورت تخمینی هم اعلام کرد که چه تعداد حافظ قرآن در کشور وجود دارد.

به گزارش مبشرین به نقل از ایکنا، طی روزهای گذشته انتشار یک اظهار نظر در مورد تعداد حفاظ قرآن کریم در کشور و ادعای ارائه آمار اشتباه به مقام معظم رهبری در این زمینه از سوی یک فعال رسانه‌ای بازخوردهایی را به دنبال داشته است.

نوک پیکان ادعا و انتقاد مطروحه‌ به سمت سازمان تبلیغات اسلامی و مدیران این سازمان بود، در حالی که مسئولیت امر حفظ قرآن کریم پس از طرح مطالبه ۱۰ میلیونی مقام معظم رهبری، به ستادی با عنوان «ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم» واگذار شده و این ستاد تمام سیاستگذاری و به تبع آن ارائه آمار رسمی در زمینه حفظ کل قرآن کریم را بر عهده دارد.

مسئولیت این ستاد ابتدا بر عهده شورای توسعه فرهنگ قرآنی که یکی از شوراهای اقماری شورای عالی انقلاب فرهنگی است، بود اما پس از مدتی با توجه به فعالیت‌های مطلوب سازمان اوقاف در زمینه حفظ قرآن کریم، بر عهده سازمان اوقاف و امور خیریه گذاشته شد به این ترتیب که رئیس سازمان اوقاف به عنوان رئیس ستاد و رئیس مرکز امور قرآنی سازمان نیز به عنوان دبیر ستاد معرفی شده است. سایر دستگاه‌هایی که فعالیت تخصصی قرآنی دارند نیز به عنوان عضو این ستاد فعال هستند.

در ادامه برای اطلاع از آخرین آمار رسمی حافظان قرآن کریم در کشور گفت‌وگویی با مهدی قره‌شیخلو، دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم انجام گرفته است:

مهدی قره شیخلو، دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا، در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر چند حافظ قرآن در کشور وجود دارد؟ گفت: در حال حاضر آمار دقیقی که قابل اتکا باشد وجود ندارد و علت آن هم این است که دستگاه‌ها هر کدام به صورت جداگانه و جزیره‌ای برای خود کار کرده و آموزش داده‌اند و بر اساس همین فعالیت آمارهایی داشته‌اند.

وی با تأکید بر اینکه راه‌اندازی سامانه متمرکز با گرایش آماری یکی از مصوبات سال قبل ستاد حفظ بود، افزود: قرار است در این سامانه موضوعات دیگری هم در نظر گرفته شود اما با توجه به اینکه آمار دقیقی از تعداد حفاظ کشور وجود ندارد، بحث آماری بیش از هر چیز دیگری مورد تأکید قرار گرفته است. سال قبل استارت این کار زده شد و سامانه و موجودی تمام دستگاه‌ها را مورد بررسی قرار دادیم و در مجموع به این نتیجه رسیدیم که به یک سامانه متمرکز نیاز داریم. اگر این سامانه راه‌اندازی شود و دستگاه‌ها همکاری کنند، می‌توانیم به یک آمار دقیق از تعداد حافظان از اجزاء مختلف برسیم.

قره‌شیخلو بیان کرد: یکی دیگر از برنامه‌هایی که ستاد امسال پیگیر آن است، اعطای مدرک حفظ عمومی است؛ آیین‌نامه این کار نوشته، مراحل قانونی آن هم طی شده و مقرر شده است تا سازمان دارالقرآن الکریم طی امسال آن را اجرایی کند. این موضوع کمک خواهد کرد تا نظام آزمون‌های حفظ قرآن در کشور یکپارچه شود و از حالتی که هر دستگاهی آزمونی می‌گیرد و مدرکی اعطا می‌کند، خارج شویم. اگر این دو کار انجام شود به سمت ارائه آمار واقعی خواهیم رفت.

دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم در پاسخ به این سؤال که تا کنون نهاد، سازمان یا مقام بالادستی از شما آمار واقعی تعداد حافظان را خواسته است یا خیر؟ گفت: تا کنون آماری خواسته نشده است، اگر آماری هم خواسته شود اعلام خواهیم کرد که آمار دقیقی نیست. شاید دقیق‌ترین آمار مربوط به آزمون‌های تخصصی حفظ قرآن در سازمان دارالقرآن باشد. علاوه بر این دستگاه‌های دیگر همچون اوقاف، ارشاد، آموزش و پرورش و ... هم بر روی حفظ کار کرده‌اند اما مدل‌ها متفاوت بوده و ممکن است اشتراک وجود داشته باشد.

وی در پاسخ به این سؤال که به عنوان دبیر بالاترین مرجع پیگیری بحث حفظ قرآن کریم چه تخمینی از تعداد حافظان قرآن در کشور دارید؟ بیان کرد: تخمینی نمی‌توان اعلام کرد چرا که ارائه آمار نیاز به اطلاعات دارد. آنچه که مسلم است در طی این ۴۰ سال رشد بسیار زیادی داشته‌ایم؛ نسبت به دوره‌ای که تعداد حافظان کل کشور اندازه انگشتان یک دست هم نبود، رشد بسیار زیادی داشته‌ایم اما با افقی که مدنظر مقام معظم رهبری است بسیار فاصله داریم. باید تلاش کنیم تا زمینه فراهم شود، البته افق مد نظر معظم له این نبوده که طی زمان کوتاهی به ۱۰ میلیون حافظ قرآن کریم برسیم. این امر نیازمند زیرساخت‌های زیادی است. برای این کار مردم ابتدا باید با قرآن کریم انس پیدا کنند و در ادامه انگیزه حفظ قرآن در آنها ایجاد شود، بنابراین برای رسیدن به این نقطه کار بسیار زیادی باقی مانده است.

رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: اصلی‌ترین کار ما در ستاد ایجاد نظام‌های یک پارچه است تا بتوانیم از آن آمار قابل اتکایی به دست بیاوریم. لازمه این امر تمکین دستگاه‌های عضو ستاد از اولویت‌ها و مصوبات ستاد است. اگر قرار باشد با وجود این ستاد هر کدام از دستگاه‌ها مثل سابق کار خود را انجام دهند، کارها به پیش نخواهد رفت.

وی در ادامه با تأکید بر اینکه از زمان حضور در اوقاف و مسئولیت در ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن هیچ آمار رسمی به هیچ مرجعی ارائه نداده است، گفت: این کار به دلیل وجود نداشتن آمار دقیق بوده است، اگر آمار دقیق وجود داشت آن را ارائه می‌دادیم.

وی در پاسخ به این سؤال که چه زمانی امکان ارائه یک آمار رسمی از تعداد حافظان قرآن کشور میسر می‌شود؟ گفت: اگر سامانه راه‌اندازی شود و آزمون حفظ عمومی هم شروع به کار کند و بقیه دستگاه‌ها هم هماهنگ عمل کنند شاید بتوان طی دو یا سه سال آینده آماری رسمی از تعداد حافظان قرآن در کشور که قابل اتکا هم باشد، ارائه دهیم.

قره‌شیخلو در پاسخ به این سؤال که دو یا سه سال زمانی طولانی برای ارائه یک آمار رسمی نیست؟ گفت: یک سری مقدمات را باید فراهم کنیم؛ راه‌اندازی سامانه، جا افتادن آزمون‌های عمومی که تعداد بیشتری از مردم را در بر می‌گیرد، هماهنگی دستگاه‌ها و ... زمان‌بر است. اگر سامانه راه‌اندازی شود و فرآیندهایی که نام بردم اجرایی شود دو یا سه سال طول خواهد کشید تا به یک آمار رسمی برسیم. الان بسیاری از افراد هستند که حفظ قرآن را تمام کرده‌اند اما به جایی مراجعه نکرده‌اند تا آمارشان ثبت شود، اینها باید ابتدا در آزمون‌ها راستی‌آزمایی شوند و بعد به آمار اضافه شوند.


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=68596

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402