جمعه 31 فروردین سال 1403 Fri, 19 Apr 2024 14:08:34 GMT
کد خبر : 68519       تاریخ : 1400/02/01 15:59
«آنه ماری شیمل» و یک عمر تلاش صادقانه در راه اسلام

«آنه ماری شیمل» و یک عمر تلاش صادقانه در راه اسلام

پروفسور آنه ماری شیمل، بدون تردید از برجسته‌ترین محققان فرهنگ و معارف اسلامی در غرب به‌شمار می‌رود. او نه تنها در آلمان، بلکه در سراسر جهان نام شناخته شده‌ای است.

به گزارش مبشرین به نقل از ایکنا، با وجود آنکه ۱۷ سال از درگذشت این اسلام‌شناس آلمانی می‌گذرد، اما کتاب‌ها و مقالاتش هنوز هم به عنوان منابع مربوط به مطالعات اسلامی در دانشگاه‌های معتبر اروپا و آمریکا، مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین بسیاری از آثار او سال‌هاست که در کشورهای اسلامی از جمله ایران منتشر و با استقبال مواجه می‌شود. به مناسبت ۹۹امین سالگرد تولد این اسلام‌شناس و شرق‌شناس آلمانی، زندگی و آثار او را مورد بررسی قرار داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

آنه ماری شیمل در هفتم آوریل سال ۱۹۲۲ در شهر ارفورت آلمان به‌دنیا آمد. او در ۱۵ سالگی به مطالعه اسلام و یادگیری زبان‌های مختلف مشغول شد. شیمل زمانی که تنها هفده سال داشت، تحصیلات خود را در رشته‌های زبان و ادبیات عرب و علوم اسلامی دانشگاه برلین آغاز کرد و دو سال بعد موفق به اخذ مدرک دکترا از این دانشگاه شد.

بنا به اعلام رایزنی فرهنگی کشورمان در آلمان، در آن دوران، شیمل به  کمک هانس هاینریش شدر، استاد دانشگاه برلین و خاورشناس برجسته آلمانی، با کتاب مثنوی معنوی آشنا شد و به مطالعه و تحقیق درباره دیوان مولانا جلال الدین بلخی پرداخت. او ۱۰ سال بعد در سن ۲۹ سالگی، دکترای دوم خود را در حوزه تاریخ ادیان دریافت کرد. شیمل در اوائل دهه ۵۰ میلادی، سفرهایی به کشور ترکیه داشت و در شهر آنکارا به سخنرانی پرداخت. این اسلام‌شناس آلمانی مدتی به عنوان استاد «ادبیات کلاسیک ترک» در دانشگاه آنکارا به تدریس مشغول شد.

«آنه ماری شیمل» و یک عمر تلاش صادقانه در راه اسلام

او در سال ۱۹۶۳ به ایران سفر کرد و علاوه بر حضور در اصفهان و شیراز، در مؤسسه گوته تهران نیز به سخنرانی‌ پرداخت. در بهار سال ۱۹۶۷ میلادی، شیمل کار تدریس در دانشگاه هاروارد در حوزه فرهنگ هندی - اسلامی را آغاز کرد و در سال ۱۹۷۰ به درجه استادی رسید.

او همزمان آثار زیادی در حوزه مطالعات اسلامی به زبان آلمانی ترجمه کرد و همچنین آثاری در حوزه مطالعات اسلامی نیز به رشته تحریر درآورد. تعداد تألیفات او به بیش از ۷۰ كتاب و ده‌ها مقاله می‌رسد كه بیشتر به زبان انگلیسی و آلمانی نگاشته شده‌اند. از جمله آثار او می‌توان به «جایگاه خلفا و قضات در پایان زمامداری ممالیک»، «زبان تصاویر مولانا»، «ادیان جهان: مختصر تاریخ ادیان»، «تأثیرات اندیشه مولانا در شرق و غرب»، «ترجمه گزیده دیوان شمس» و «مقدمه‌ای بر اسلام» اشاره کرد.

شیمل در سال ۱۹۹۵ میلادی، برنده جایزه صلح ناشران آلمان شد. او همچنین، به پاس تلاش‌های مستمر و مؤثرش در معرفی اسلام به اندیشمندان غربی، از دانشگاه‌های سند و اسلام‌آباد در پاکستان، سلجوق قونیه در ترکیه، اوپسالا در سوئد و الزهرا(س) در ایران، دکترای افتخاری گرفت. دولت پاکستان، بالاترین نشان رسمی این کشور(هلال امتیاز) را به او اعطا کرد. شیمل در آلمان نیز، توانست نشان «صلیب بزرگ لیاقت» را از آن خود کند.

این اسلام‌شناس شهیر آلمانی در نهایت در ژانویه سال ۲۰۰۴ میلادی در شهر بن درگذشت. علاقه او به پیامبر اسلام باعث شد تا وصیت کند بر روی سنگ قبرش حدیثی از حضرت محمد(ص) «اَلنّاسُ نيامٌ فَاِذا ماتُوا انْتَبَهوا: مردم در خوابند، چون بميرند بيدار مى‌شوند» بنویسند. این حدیث از امام علی(ع) نیز نقل شده است.


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=68519

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402