جمعه 31 فروردین سال 1403 Fri, 19 Apr 2024 04:33:10 GMT
کد خبر : 59756       تاریخ : 1399/08/02 10:02
تازه‌های نشر قرآنی در روزهای پاییزی / چراغ امید ناشران روشن می‌شود

تازه‌های نشر قرآنی در روزهای پاییزی / چراغ امید ناشران روشن می‌شود

پس از تعطیلی نمایشگاه‌های کتاب تهران و بین‌المللی قرآن، ناشران بسیاری دچار خسارت و ضرر و زیان مالی شدند. اکنون پس از ماه‌ها انتظار، مقدمات برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب فراهم می‌شود تا نور امید در دل ناشران روشن شود.

 

به گزارش مبشرین به نقل از ایکنا، با گذشت حدود هفت ماه از لغو برگزاری نمایشگاه کتاب تهران و در پی آن لغو برگزاری نمایشگاه بین‌المللی قرآن به دلیل شیوع کرونا، بازار نشر همچنان در وضعیت بدی قرار دارد. ناشران از همان ابتدا با شنیدن این خبر، سعی کردند مسئله را مدیریت کنند تا به حیات خود در این شرایط ادامه دهند که یکی از اقدامات، کاهش تولید بود و در ماه‌های گذشته، آمارها حاکی از همین موضوع است، اما روز گذشته ایوب دهقانکار، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، خبر خوشی را به جامعه نشر داد و آن هم برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب بود که اواخر آذرماه شاهد برگزاری آن خواهیم بود. مسئولان فرهنگی و همچنین جامعه نشر امیدوارند با برگزاری این نمایشگاه بخشی از خسارات ناشی از شیوع  کرونا و تعطیلی نمایشگاه کتاب تهران جبران شود. در گزارش پیش رو به رسم ماه‌های گذشته تازه‌های نشر در حوزه دین، قرآن و اندیشه معرفی می‌شود تا راهنمای مخاطبان برای مطالعه کتاب‌های مورد نیازشان باشد.

الگوی ارتباطی معلم با دانش‌آموز از منظر آیت‌الله جوادی آملی

کتاب «الگوی ارتباطی معلم با دانش‌آموز از منظر آیت‌الله جوادی آملی» به قلم سیدعباس حسینی و به همت پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد. در این پژوهش فارغ از ساختار حاکم بر نظام تعلیم و تربیت که خود بررسی مستقلی را می‌طلبد، به رابطه دو رکن اساسی این نظام، معلم و دانش‌آموز، پرداخته می‌شود تا با تکیه بر فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی، چراغ راهی برای پیمودن مسیر هدایت الهی در نظام آموزشی کشور باشد.

جلد ۵۵ تفسیر تسنیم

جلد ۵۵ تفسیر گران سنگ تسنیم اثر مفسر بزرگ قرآن کریم، آیت‌الله جوادی آملی، منتشر شد. این تفسیر به تفسیر آیات ۷۰ تا ۱۳۵ سوره مبارکه «طه» اختصاص دارد. در این جلد از تفسیر شریف تسنیم، به ادامه داستان حضرت موسی پرداخته شده و جمع‌بندی و نتیجه‌گیری آن آمده است و همچنین در پایان به مناسبت، خلاصه‌ای از داستان حضرت آدم و حوا پرداخته شده است. این اثر با تحقیق و تنظیم حجت الاسلام سعید بندعلی به بهای ۵۱ هزار تومان به بازار عرضه شده است.

ملاصدرا و مسئله معاد

کتاب «ملاصدرا و مسئله معاد» از سوی پژوهشکده فلسفه و کلام اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و به قلم علیرضا اسعدی منتشر شد. این اثر با هدف آشنایی با معارف دقیق و عمیق اسلامی، ارائه تبیین‌های منطقی از آموزه‌های دینی، رسیدن به فهم دقیق‌تر و جامع‌تری از آموزه‌های دینی مرتبط با معاد، شناخت چالش‌های موجود در تبیین‌های عقلی ارائه شده و به ویژه تبیین‌های صدرائی از عناصر آموزه دینی معاد تدوین شده و ضمن گزارش دیدگاه ملاصدرا در مورد هر یک از عناصر آموزه دینی معاد، به بررسی لوازم و نتایج دیدگاه وی پرداخته شده و میزان موفقیت وی در ارائه تبیین‌های هماهنگ با آیات و روایت مورد بررسی قرار گرفته است.

با توجه به گستردگی مباحث مربوط به معاد، طبیعی است که نتوان همه آن‌ها را در اثری با این حجم مورد بررسی قرار داد. از این رو تنها به مسائل مهم حوزه معاد شناسی اکتفا شده است و مسائل مورد نظر در شش فصل به شرح زیر سامان داده است: فصل اول: مرگ؛ فصل دوم: قبر و برزخ؛ فصل سوم: بعث و حشر؛ فصل چهارم: معاد جسمانی؛ فصل پنجم: احوال و مواقف؛ فصل ششم: بهشت و جهنم. در پایان نیز نتیجه‌گیری مباحث به ‌اختصار آمده است.

گلشن احباب؛ در کیفیت سیر و سلوک اولی‌الالباب

کتاب «گلشن احباب؛ در کیفیت سیر و سلوک اولی‌الالباب» از سلسله دروس تفسیری عرفانی آیت‌الله حاج سیدمحمدصادق حسینی طهرانی مدظله العالی (شاگرد سلوکی عارف کامل مرحوم حاج سید هاشم حداد الموسوی و مرحوم آیت‌الله علامه حسینی طهرانی و فرزند ارشد علامه طهرانی) منتشر شد. مجموعه‌ای که جلد اول آن منتشر شده حاصل مطالبی است که آیت‌الله حاج سیدمحمدصادق حسینی طهرانی اواخر سال ۱۴۱۶ هجری قمری، در جلسات اُنس و ذکر خداوند، برای دوستان طریق و پویندگان سُبل سلام، بیان فرموده‌اند.

این جلسات بیشتر حاوی نکات عرفانی، اخلاقی و برخی مباحث اعتقادی، فقهی و تاریخی است که با استفاده از آیات نورانی کتاب الله، روایات مأثوره از معصومین(ع) و کلمات اولیا الهی، ایراد شده است. شرح و تفسیر برخی از آیات قرآن کریم و احادیث منقول در کتب روایی، شرح حال و سیره عملی برخی از اولیا خدا و سالکین الی الله، شرح برخی از نامه‌های عرفانی، بیان فضائل و مراقبات ایام گوناگون سال و توصیه‌هایی در تحقق سبک زندگی اسلامی، از مباحثی است که در این مجموعه بیان شده است.

نکات و موضوعاتی همچون؛ توحید حضرت حق، تبعیت از پیامبر و ائمه(ع)، مراقبه، عشق و محبت، طلب، تسلیم، ذکر، ابتلائات راه خدا، معرفت نفس، تهذیب و مجاهده با نفس و فناء فی الله، عمده محتوای این کتاب است.

ولایت سیاسی در قرآن کریم

کتاب «ولایت سیاسی در قرآن کریم» از سه فصل تشکیل شده است؛ فصل اول تحلیل لغوی و معناشناختی واژه ولایت در قرآن کریم است. در این فصل تفسیر نسبتاً جدیدی در باب معنا و مفهوم ولایت در قرآن کریم بیان شده است. فصل دوم که پیکره اصلی تحقیق را شامل می‌شود و در جای خود ظرفیت چند فصل را دارد، به بررسی آیاتی که واژه ولایت در آن به کار رفته، پرداخته است. در این بررسی بیست آیه شریفه مورد مطالعه قرار گرفته است. نویسنده مدعی است در جای جای بررسی آیات شریفه به نکات جدیدی دست یافته است که قطعاً در ترجمه و تفسیر این آیات تأثیرگذار خواهد بود. در فصل دوم نشان داده شده که ولایت سیاسی در قرآن کریم امری مسلم و قطعی است. وی معتقد است تأکید تحقیق حاضر بر واژه ولایت در قرآن کریم کاری ابتکاری است. در فصل سوم مفهوم ولایت در دو رویکرد عرفان و رویکرد کلامی فقهی که از رویکرد‌های اثرگذار علوم اسلامی است، مورد مناقشه قرار گرفته است.

فلسفه‌های تعلیم و تربیت در تمدن اسلامی

کتاب «فلسفه‌های تعلیم و تربیت در تمدن اسلامی» تألیف محمد داوودی، محمد بهشتی و سعید بهشتی به همت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و با همکاری سازمان سمت منتشر شد. این اثر حاصل سه طرح پژوهشی (فلسفه تعلیم و تربیت مشاء، اشراق و متعالیه) و در قالب کتاب درسی تلخیص و بازنویسی شده است. این اثر گام نخست در تدوین فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی ایرانی است که با بازخوانی این فلسفه‌ها با نگاه تربیتی، مبانی تعلیم و تربیت برای هر مکتب فلسفی به صورت جداگانه در قالب مبانی مابعدالطبیعی، معرفت‌شناختی، انسان‌شناختی، اخلاق‌شناختی و جامعه‌شناختی تعلیم و تربیت استخراج و ارائه شده است.

محمد (ص) در تورات و انجیل

«محمد (ص) در تورات و انجیل»، کتابی است که اسقف (کشیش ارشد) ایرانی، بنیامین داود کلدانی، ۹۰ سال پیش در اروپا به زبان انگلیسی نوشته و منتشر کرده بود. ترجمه فارسی این کتاب فقط یک‌بار در سال ۱۳۶۱ شمسی در کشور زادگاه مؤلفش منتشر شده بود، اما به تازگی این ترجمه پس از ۳۸ سال با ویراست جدید منتشر شده است. اضافه شدن حدود ۲۵۰ پاورقی به متن کتاب، شامل اطلاعات و توضیحات تکمیلی، آدرس منابع و شکل اصلی عبارت‌های کلیدی به زبان‌ها و خط‌های عبری، سریانی و یونانی از مهم‌ترین مشخصات ویراست جدید است.

نا

کتاب «نا» به قلم مریم برادران در شانزده فصل و به همت پژوهشگاه شهید صدر روانه بازار کتاب شد. «نا» روایتی نه‌چندان بلند، اما واقع‌نما، مستند و پرجزئیات از شهید صدر است که با دوری از زیاده‌پردازی و اغراقگری، در شانزده فصل به شرح زندگی او پرداخته است. «نا» در عربی به‌معنای «ما» است؛ ضمیر اول شخص جمع یا متکلم مع‌الغیر. «نا» یادآورِ سه‌گانه شهید صدر است که بیشتر، او را به آن‌ها می‌شناسند: فلسفتنا، اقتصادنا و مجتمعنا. مریم برادران ساعت‌ها و روزها، خوانده و دیده و شنیده و سپس با قلمی روان و صمیمی به روایتِ خوانده‌ها و دیده‌ها و شنیده‌هایش از زندگی مردی پرداخته که او را تنها با نام دو کتابش فلسفتنا و اقتصادنا می‌شناخته است.

بقیع در سفرنامه‌های فارسی

کتاب «بقیع در سفرنامه‌های فارسی» به همت پژوهشکده حج و زیارت وابسته به حوزه نمایندگی، ولی فقیه در امور حج و زیارت منتشر شد. این کتاب شامل گزیده‌هایی از سفرنامه‌های زیارتی حرمین شریفین به زبان فارسی است که به توصیف قبرستان بقیع پرداخته اند. از این آثار می‌توان اطلاعاتی درباره جغرافیای مکانی، وضعیت ظاهری بنا‌ها و قبور، معماری بقعه‌ها، ضریح‌های ساخته شده و اسامی مشاهیر و مدفونین در بقیع به دست آورد؛ بنابراین گزارش، توجه به اسناد مرتبط با بقیع، به ویژه سفرنامه‌های حرمین شریفین که بازتاب روشنی از وضعیت معماری پیش از تخریب دوم را در خود دارد، برای پژوهشگران این عرصه بسیار ارزشمند و مغتنم است. در همین راستا واحد بقیع‌پژوهی پژوهشکده حج و زیارت به دنبال برنامه ریزی برای برگزاری هم اندیشی بین‌المللی «بقیع، نگین تراث اسلامی» اقدام به تهیه کتاب «بقیع در سفرنامه‌های فارسی» کرد. انجام این پروژه به همت رضا تقی‌زاده نائینی انجام شده است. در این مجموعه با بررسی سفرنامه‌های حج منتشر شده به ویژه مجموعه ۵۰ سفرنامه حج قاجاری (که به کوشش استاد رسول جعفریان منتشر شده)، بخش‌های مرتبط با بقیع استخراج و به ترتیب تاریخی تدوین شده است.

نبرد حق و باطل

کتاب «نبرد حق و باطل» از آثار شهید مرتضی مطهری است که به همت انتشارات صدرا منتشر شده است. این اثر مشتمل بر دو بخش مجزا، ولی مرتبط با یکدیگر است. بخش اول با عنوان «نبرد حق و باطل» تلفیق شده پنج گفتار و بخش دوم با عنوان «تکامل اجتماعى انسان در تاریخ» تنظیم‌شده دو سخنرانی از استاد شهید مطهری است. در این کتاب در بخش اول ضمن طرح موضوع حق و باطل در دو قلمرو جهان هستی و جامعه و تاریخ، اصول ماتریالیسم تاریخی به نقد کشیده شده و نظریه اسلام در این باره ارائه شده است. در بخش دوم ابتدا مفهوم تکامل و تفاوت آن با پیشرفت بیان شده، سپس آینده بشر از دیدگاه مکاتب مادی از جمله مارکسیسم و اگزیستانسیالیسم مورد بررسی قرار گرفته و نهایتاً نظریه اسلام در این زمینه شرح داده شده است. پاسخ‌های مستدل و روشنگر استاد مطهری به پرسش‌ها در پایان مباحث بخش دوم، به جذابیت و وضوح این مباحث افزوده است.

دو گفتار کتاب نبرد حق و باطل در سال ۱۳۵۶ در یک مدرسه دینى واقع در دماوند ایراد شده و سه گفتار دیگر، قسمتى از بحث‌هاى آن متفکر شهید تحت عنوان «فلسفه تاریخ» است که در همان سال‌ها در منزل ایشان تدریس مى‌شد. بخش دوم، تنظیم شده دو سخنرانى استاد با عنوان «تکامل اجتماعى انسان در تاریخ» است که در حدود سال ۱۳۵۰ در دانشگاه شیراز ایراد شده است.

عالم محضر خدا

کتاب «عالم محضر خدا» نوشته حمید محمدقاسمی است که به همت دفتر نشر فرهنگ اسلامی منتشر شده است. در این اثر تلاش شده تا با نگاهی دقیق به آیات قرآنی، موضوع احاطه و حضور خدا در جهان هستی و آثار تربیتی توجه به حضور خدا و راهکار‌های درک حضور الهی و نیز ادب حضور در سیره انبیا و اولیای الهی مورد بررسی قرار گیرد.

در مقدمه این کتاب آمده است: هدف اصلی تمام شرایع الهی به ویژه اسلام توجه بخشیدن انسان‌ها به این حقیقت است که در حضور پرحشمت خدا هستند و او لحظه‌ای از حالات و رفتار‌ها و گفتار‌ها و اسرار درونی مردمان غافل نیست. آری تلاش تمامی انبیا و اولیای خدا بر این بوده تا خدا را نصب العین بشر قرار دهند و فکر و ذهن و عمل آدمیان را متوجه حضور خدا در تمام دوران عمرشان کنند. اگر موضوع علم الهی به همه گفتارها، رفتار‌ها و پندار‌های آدمی در کانون توجه انسان قرار گیرد و آدمی این حقیقت را با تمام وجود خود حس و لمس کند زندگی او تحول شگفتی پیدا می‌کند و در پرتو این خورشید فروزان تمام صفحات تاریک وجود او روشن خواهد شد.

تفسیر موضوعی قرآن کریم

کتاب «تفسیر موضوعی قرآن کریم» به قلم مجید صالحی به نگارش درآمده و دفتر نشر معارف آن را منتشر کرده است. این اثر به تفسیر موضوعی آیاتی پرداخته که مربوط به معنای زندگی، محبت، نماز و زیبایی هستند. در واقع یکی از شیوه‌های تفسیر قرآن، تفسیر موضوعی است. تفسیر موضوعی یعنی آیات مختلفی که درباره یک موضوع در سراسر قرآن در حوادث و فرصت‌های گوناگون آمده است.


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=59756

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402