جمعه 10 فروردین سال 1403 Fri, 29 Mar 2024 01:50:19 GMT
کد خبر : 57029       تاریخ : 1399/07/10 02
سهم صفر درصدی ناشنوایان از آموزش قرآن
جامعه شنوا محکوم شد؛

سهم صفر درصدی ناشنوایان از آموزش قرآن

رئیس هیئت مدیره مؤسسه آوای علم و ایمان مهرورزان از تلاش ۱۵ طلبه حوزه علمیه قم برای ترجمه و آموزش مباحث دینی به ناشنوایان سخن گفت و اظهار کرد: دایره لغات ناشنوایان سه هزار کلمه است و برای ارائه مباحث دینی به آنها باید هزاران هزار اصطلاح قرآنی را در قالب سه هزار کلمه در اختیارشان قرار دهیم و در این باره جامعه شنوا محکوم به غفلت کردن است.

به گزارش مبشرین به نقل از  ایکنا، برای افرادی که تمام عمر صداها را شنیده‌اند، درک دنیایی که ناشنوایان در آن زندگی می‌کنند غیرممکن است، اما چند طلبه حوزه علمیه قم تلاش کرده‌اند نه تنها دنیای متفاوت زندگی ناشنوایان را درک کنند، بلکه به این دنیا رنگ و بویی دینی‌تر و ایمانی‌تر نیز دهند. حجت‌الاسلام محمد فراهانی، رئیس هیئت مدیره مؤسسه آوای علم و ایمان مهرورزان، ویژه آموزش مباحث دینی به ناشنوایان است. مؤسسه‌ای که به صورت ویژه و تخصصی مباحث دینی را به ناشنوایان آموزش می‌دهد. اما ورود به دنیای ناشنوایان از سوی این طلاب چگونه آغاز شد؟

حجت‌الاسلام محمد فراهانی پاسخ داد: در سال ۱۳۹۳ تعدادی از ناشنوایان در دیدار با گروهی از علمای قم درخواست کردند برای آنها فعالیت‌های مذهبی صورت گیرد. بر همین اساس دفتر آیت‌الله العظمی وحید خراسانی تصمیم گرفتند دوره‌ آموزشی زبان اشاره را ویژه طلاب برگزار کنند. این دوره‌‌ با حضور محمدرضا واشقانی فراهانی، به عنوان استاد در حوزه علمیه قم آغاز و طی هشت ماه دوره آموزشی برای ۸۰ نفر از طلابی که سطح عالی حوزه علمیه قم را طی کرده بودند، برگزار و در نهایت ۲۳ نفر نمره قبولی را کسب کردند تا وارد عرصه فعالیت در حوزه ناشنوایان شوند. در همان سال‌‌های ابتدایی دفتر آیت‌الله العظمی وحید خراسانی شروع به اجرای برنامه‌های آموزشی، تبلیغی و فرهنگی در سطح کشور برای ناشنوایان کرد که بازخورد خوبی داشت و هر ساله در مناسبت‌‌های مذهبی محرم، صفر، رمضان، ایام فاطمیه و ... اعزام طلاب ویژه ناشنوایان به سراسر کشور انجام می‌شود.

دنیایی محدود به 3000 کلمه/ برای قرآن ناشنوایان هیچ کاری نکرده‌ایم

رئیس هیئت مدیره مؤسسه آوای علم و ایمان مهرورزان در خصوص دلایل تأسیس یک سازمان مردم‌نهاد خصوصی در حوزه حمایت از تولید محتوای دینی ویژه ناشنوایان، گفت: با توجه به ضرورت انجام کارها در بستر قانونی، مؤسسه را تحت نظارت بهزیستی به ثبت رساندیم و در حال فعالیت کشوری هستیم. تاکنون سه کتاب از سوی مؤسسه مهرورزان چاپ شده که عنوان کتاب نخست «با کاروان حسینی» است. وقتی این کتاب منتشر شد به حدی مورد استقبال قرار گرفت که از ما درخواست شد کتاب‌های دیگری نیز به زبان ناشنوایان منتشر کنیم. در سال ۹۷ به درخواست بعثه مقام معظم رهبری کتاب راهنمای زائر اربعین ویژه ناشنوایان تألیف و در اختیار ناشنوایان قرار گرفت. در سال ۹۸ نیز بعد از دو سال تلاش مؤلفان اولین کتاب آموزشی احکام ویژه ناشنوایان تألیف و به چاپ رسید و بازخورد خوبی در جمع ناشنوایان داشت.

وی در خصوص اینکه ناشنوایان امکان خواندن کتاب‌ها را دارند، چرا کتاب‌های ویژه آنها منتشر می‌شود؟ بیان کرد: این تصور وجود دارد کتاب‌هایی که به زبان فارسی منتشر می‌شود را ناشنوایان می‌توانند بخوانند و بفهمند اما این تصور اشتباه است. این کتاب‌ها باید به زبان ناشنوایان مناسب‌سازی شود و این مسئله‌ای است که جامعه ناشنوایان را از مطالعه کتاب دور کرده است. از تجربیات و نظرات کارشناسانی که با ناشنوایان کار عملی انجام داده‌اند استفاده و محتوای دینی به زبان ناشنوایان تولید می‌کنیم که مبتلابه ناشنوایان باشد مثلا در بحث احکام، احکامی که مبتلابه و مورد استفاده ناشنوایان نیست گفته نمی‌شود و محتوای تولید شده نیز به صورتی ساده‌سازی می‌شود که در قالب اشاره قابل اجرا باشد.  

رئیس هیئت مدیره مؤسسه آوای علم و ایمان مهرورزان، با تأکید بر اینکه زبان اشاره زبان مادری ناشنوایان است و سایر زبان‌ها دقیقاً مثل زبان خارجی و غیر مادری است و مطالب باید به زبان مادری ناشنوایان ترجمه شود، گفت: این عزیزان فقط سه هزار کلمه اشاره دارند و ما هزاران هزار معانی و محتوا را باید در قالب سه هزار کلمه بگنجانیم و این کار را بسیار دشوار می‌کند.

هزاران مفهوم پیچیده قرآنی در قالب ۳ هزار کلمه

حجت‌الاسلام فراهانی ادامه داد: در حالی که هزاران هزار اصطلاح پیچیده قرآنی و دینی داریم و زبان مادری ناشنوایان فقط سه هزار لغت دارد. اجازه دهید یک مثال راحت بزنیم، آیا ناشنوایان با خواندن یک شعر آن را می‌فهمند، آیا اصطلاحات ضرب‌المثل‌ها برای ناشنوایان قابل فهم است؟ خیر. ناشنوایان دنیای کاملاً متفاوت مفهومی دارند و دایره لغات ناشنوایان بسیار محدود است و باید با زبان خودشان با آنها ارتباط بگیریم و آموزش‌ها را ارائه دهیم. محتواهایی نیز که می‌خواهیم به آنها ارائه دهیم را باید در قالب همان سه هزار کلمه بریزیم و این مسئله مناسب‌سازی کردن کتاب‌ها و نوشته‌ها برای ناشنوایان را دشوار کرده است.

وی در خصوص آموزش قرآن به ناشنوایان گفت: حوزه علمیه شش سال است که به موضوع آموزش دینی ناشنوایان می‌پردازد، اما هنوز در ابتدای راه قرار داریم و قدم اول هم برداشته نشده است. یعنی فقط ابتدائیات احکام را به زبان ناشنوایان ترجمه و به آنها ارائه کرده‌‌ایم و حتی در حدی نیستیم که بگوییم می‌توانیم وارد عرصه آموزش قرآن شویم.

دنیایی محدود به 3000 کلمه/ برای قرآن ناشنوایان هیچ کاری نکرده‌ایم

حجت‌الاسلام فراهانی تصریح کرد: جامعه شنوای ما محکوم به غفلت در حوزه ناشنوایان است. وسعت کار به حدی باید باشد که نیازهای اولیه ناشنوایان در حوزه دینی حداقل برطرف شود، اما اکنون فقط ۱۵ نفریم در حوزه ناشنوایان کار دینی می‌‌کنیم و شبانه‌روز در حال فعالیتیم، اما به راستی هنوز برای قرآن ناشنوایان هیچ کاری نکرده‌‌ایم.

نبود بودجه برای چاپ کتاب آموزش نماز به ناشنوایان 

وی از تلاش برای انتشار کتاب آموزش نماز به ناشنوایان سخن گفت و اظهار کرد: کتاب بعدی که در دست چاپ داریم، آموزش نماز است که دو سوره حمد و توحید و بقیه کلمات نماز به صورت مصور با کمک خود ناشنوایان در قالب کتاب تدوین شده است ولی به دلیل مشکل مالی نتوانسته‌‌ایم این کتاب را چاپ کنیم. البته تمام کتاب‌هایی که چاپ می‌شود فیلم اشاره هم دارند و مؤلفان احکام را به صورت زبان اشاره بیان می‌کنند و فیلم‌ها ضبط می‌شود و کتاب‌‌ها به کمک بارکد با محتوای فیلمی به ناشنوایان ارائه می‌شود.

رئیس هیئت مدیره مؤسسه آوای علم و ایمان مهرورزان از در دست تألیف بودن چند کتاب دیگر ویژه ناشنوایان خبر داد و گفت: کتاب رساله احکام ویژه ناشنوایان چاپ خواهد شد، همچنین سازمان استثنایی کشور درخواست تألیف کتاب آموزش احکام ویژه معلولان را داشته که این کتاب نیز در دست تألیف است.

حجت‌الاسلام فراهانی از تلاش برای آموزش زبان اشاره به طلاب حوزه‌‌های علمیه خبر داد و گفت: تاکنون سه دوره آموزشی زبان اشاره ویژه طلاب خواهر و برادر در قم و تهران برگزار کرد‌ه‌ایم که بیش از گذشته این دوره‌‌ها مورد استقبال طلاب قرار گرفته و این نوید خوبی برای افزایش تعداد طلاب مسلط به زبان اشاره است.

دنیایی محدود به 3000 کلمه/ برای قرآن ناشنوایان هیچ کاری نکرده‌ایم

وی در ادامه به بیان سایر فعالیت‌های مؤسسه مهرورزان پرداخت و اظهار کرد: یکسری دوره‌‌های آموزش مهارت‌‌های اجتماعی برای ناشنوایان در سطح کشور برگزار می‌کنیم که از جمله می‌توان به همایش‌هایی ویژه مهارت‌های زندگی ویژ‌ه زوج‌های جوان در استان‌های اصفهان، کرمانشاه، تهران، خراسان رضوی و قم اشاره کرد و زوج‌‌های جوان ناشنوا در این کلاس‌ها شرکت و ضمن آشنایی با مباحث دینی با یکسری از مسائل اجتماعی آشنا شدند.

ارائه مشاوره تخصصی خانواده به زوج‌های ناشنوا

این طلبه حوزه علمیه قم ادامه داد: زوج‌های جوان ناشنوا در ابتدای زندگی مشترک با یکسری از مسائل و مشکلات مواجه می‌شوند که کسی نبود در رفع این مشکلات به آنها کمک کند. به همین دلیل ۱۱ دوره کارگاه آموزشی در سطح کشور برای زوج‌‌های ناشنوا برگزار کردیم و در این جلسات سؤال‌‌ها و مشکلات آنها نیز پاسخ داده شد.

وی افزود: یکی دیگر از اقدامات مؤسسه، آموزش داستان‌نویسی به ناشنوایان است که با همکاری گروه «داستان جمعه» ناشنوایان را گرد هم آورده‌ایم و آنها را به نوشتن داستان تشویق کردیم و این خودباوری به ناشنوایان القا شد که آنها هم می‌توانند داستان بنویسند. همچنین با توجه به اینکه بیشتر ناشنوایان از اقشار محروم و کم‌درآمد جامعه هستند، صندوق خیریه مؤسسه مهرورزان را راه‌اندازی و به کمک خیرین و ناشنوایانی که درآمد نسبی مناسب‌تری دارند کمک‌های معیشتی و نقدی به ناشنوایان ارائه می‌شود.

هزار ناشنوا کربلایی شده‌اند

رئیس هیئت مدیره مؤسسه آوای علم و ایمان مهرورزان، یکی دیگر از فعالیت‌های مؤسسه را برپایی سفرهای زیارتی و سیاحتی اعلام کرد و گفت: ما طلبه‌ها ضمن انجام فعالیت‌های مذهبی، کارهای اجتماعی، فرهنگی و ورزشی نیز برای ناشنوایان انجام می‌دهیم. کاروان مهرورزی ناشنوایان شش سال پی در پی زائران ناشنوا را به پیاده‌روی اربعین برده است و تاکنون هزار نفر از ناشنوایان که ۹۰ درصد آنها زیارت اولی بودند کربلایی شده‌اند. در این کاروان‌ها آموزش مذهبی ویژه ناشنوایان با همکاری مبلغان و روحانیون مسلط به زبان اشاره صورت می‌گیرد.

دنیایی محدود به 3000 کلمه/ برای قرآن ناشنوایان هیچ کاری نکرده‌ایم

وی با تأکید بر اینکه ناشنوایان در سفرهای مذهبی نیاز به مترجم دارند، گفت: وقتی ناشنوایان با کاروا‌ن‌های عادی به سفر اربعین می‌روند تنها اماکن را می‌بینند و حتی نمی‌توانند جواب سؤال‌های خود را بپرسند و بسیاری از مسائل مهم زیارت را از دست می‌دهند اما با کاروان زیارتی خاص ناشنوایان که چند طلبه مسلط به زبان اشاره در طول مسیر سخنرانی و آموزش‌های مذهبی برای آنها ارائه می‌کنند، سفر زیارتی متفاوتی را تجربه می‌‌کنند.

حجت‌الاسلام فراهانی افزود: سفر زیارتی مشهد و امامزادگان نیز چند بار برگزار شده است. البته کاروان‌های سیاحتی نیز برقرار و ورک‌‌شاپ‌های آموزشی کوه‌پیمایی و کوه‌نوردی داریم که مربیانی از فدراسیون کوهنوردی آموزش‌ها را ارائه و مترجمان آنها را ترجمه و به ناشنوایان آموزش می‌‌دهند. تاکنون سه دوره آموزشی کوه‌پیمایی تئوری و دو دوره به صورت عملی در دماوند برگزار شده است و ما تلاش می‌کنیم که یک جامعه ناشنوای پویا و ورزشکار را به جامعه معرفی کنیم.

دنیایی محدود به 3000 کلمه/ برای قرآن ناشنوایان هیچ کاری نکرده‌ایم


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=57029

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402