جمعه 31 فروردین سال 1403 Fri, 19 Apr 2024 04:47:55 GMT
کد خبر : 54164       تاریخ : 1399/05/14 0
معرفی مساجد جهان

معرفی مساجد جهان

به گزارش مبشرین به نقل از شبستان، در این خبر چند مسجد معروف جهان معرفی می شود.


مسجد «امام علی» از قدیمی ترین مراکز شیعی در آلمان و اروپا
مسجد «امام علی» یا مرکز اسلامی هامبورگ یکی از قدیمی ترین مساجد در آلمان و در اروپا به شمار می آید.

  مسجد «امام علی» یا مرکز اسلامی هامبورگ یکی از قدیمی ترین مساجد در آلمان و در اروپا به شمار می آید.

 

این مسجد در اواخر دهه 1950 به دست گروهی از بازرگانان و مهاجران ایرانی ساخته شد و به سرعت تبدیل به یکی از مراکز اصلی اسلامی در جهان غرب شد.

 

بسیاری از سیاستمداران ایرانی مانند «آیت الله بهشتی» در این مسجد به تحصیل علوم و فلسفه غرب پرداختند.

 

در نشستی که در سال 1953 میلادی در هتل آتلانتیک هامبورگ برگزار شد گروهی از ساکنان ایرانی آلمان در مورد لزوم تاسیس مرکز مذهبی متعلق به خودشان به بحث و گفتگو پرداختند.

 

این افراد نامه ای به آیت الله العظمی «سید حسین بروجردی» نوشتند و از او درخواست کمک کردند.

 

آیت الله بروجردی با این طرح موافقت کرد و 100 هزار ریال برای ساخت این مسجد کمک کرد.

 

ساخت مسجد مرکزی هامبورگ در سال 1960 میلادی آغاز شد و پنج سال بعد یعنی در سال 1965 میلادی به پایان رسید و در همین سال آیت الله بهشتی به عنوان رئیس این مرکز انتخاب شد.

 

در سال 2007 میلادی مرکز اسلامی هامبورگ از راه اندازی اولین اتحادیه شیعه در اروپا خبر داد.

 

 

مرکز اسلامی هامبورگ که از قدیمی ترین مساجد شیعی در آلمان و اروپا است از زمان تاسیس تا کنون فعالیت های زیادی را در راستای آشنا کردن غیر مسلمانان با اسلام انجام داده است.

 

از جمله این فعالیت ها می توان به برگزاری مراسم درهای باز مساجد اشاره کرد که یکی از اصلی ترین برنامه ها برای پذیرایی از غیرمسلمانان به ویژه جوانان برای آشنا کردن آنها با اسلام و ارزش های اسلامی است.

 

 مرکز اسلامی هامبورگ از بنیانگذاران نامگذاری سوم اکتبر به نام «روز درهای باز مساجد» است.

 

این روز در ماه اکتبر که به مناسبت اتحاد آلمان شرقی و غربی یک روز تعطیل رسمی در آلمان است در سال ۱۹۹۷ میلادی با پیشنهاد شورای عالی مسلمانان «روز درهای باز مساجد» نامگذاری شد.

 

«مسجد کوفه»، مرکز ستاد فرماندهی امام زمان(عج)
مسجد کوفه، یکی از مهم ترین مساجد مشهور جهان اسلام است که حضرت علی (ع) در محراب آن به شهادت رسیده و بر اساس روایات، شهر کوفه مرکز حکومت امام زمان(عج) و مسجد کوفه، مرکز ستاد فرماندهی او خواهد بود.

  مسجد جامع کوفه در 10 کیلومتری شمال شرق نجف اشرف قرار دارد و چهارمین مسجد مهم بعد از مسجدالحرام، مسجدالنبی(ص) و مسجدالاقصی محسوب می شود و یکی از قدیمی ‌ترین و مهم ‌ترین آثار زیارتی شهر کوفه را دارا است.

 

مسجد کوفه با 110 متر طول و 101 متر عرض، 11 هزار و 162 متر مربع مساحت دارد و با دیوارهایی به ارتفاع 10 متر محافظت می ‌شود.

 

مساحت فضای باز مسجد پنج هزار و 642 متر مربع، مساحت شبستا‌ن‌های مسجد پنج هزار و 520 متر مربع است. تعداد ستون‌های مسجد ۱۸۷ وتعداد مناره‌ های آن ۴ عدد با ارتفاع ۳۰ متر و پنج در دارد.

 

 

باب الحُجّه، باب الثعبان، باب الرحمه، باب مسلم بن عقیل و باب هانی بن عروه از درهای این مسجد هستند.

 

در برخی از روایات آمده است که حضرت آدم (ع) این مسجد را بنا کرده است و بعدها حضرت نوح(ع) پس از طوفان آن را تجدید بنا کرده است.

 

در سال ۱۷ هجری قمری نیز با حضور اولیه مسلمانان در کوفه در زمان «سعد بن ابی وقاص» و پیشنهاد «سلمان فارسی»، این مسجد دوباره ساخته شده است.

 

 

در سال ۳۶ هجری با حضور حضرت علی(ع) این مسجد از اهمیت ویژه ای برخوردار شد.

 

بر اساس روایات، حضرت علی(ع) در این مسجد نماز و خطبه می‌ خوانده، برخی از امور کشورداری مانند قضاوت را در آنجا انجام می‌داده است و در محراب این مسجد به شهادت رسیده است.

 

در کنار «مسجد کوفه»، مرقد میثم تمار، خانه امیرالمومنین، دارالعماره کوفه، مرقد مسلم بن عقیل، مرقد هانی بن عروة و مرقد مختار قراردارد.

 

داخل صحن، شبستان و رواق ‌های مسجد کوفه، محراب‌ها و مقام‌های متعددی، منسوب به پیامبران و امامان(ع) وجود دارد که  شاهد حضور پیامبران الهی و امامان معصوم(ع) در این مسجد بوده است و پیشینیه تاریخی آن را نشان می دهد.

 

پس از بازسازی‌ های اخیر مسجد کوفه، بیشتر مقام‌های موجود در صحن و رواق‌های مسجد نیز به‌ صورت محرابچه‌های کوچکی از سنگ مرمر سفید، بازسازی شدند    .

 

بیت الطّشت، دکة القضاء، دکة المعراج، محراب امام علی (ع)، مقام آدم و مقام ابراهیم(ع)، مقام امام جعفر صادق(ع)، مقام امام زین‌العابدین(ع)، مقام جبرئیل و مقام خضر، مقام نوح و مقام کشتی نوح از مقام های متعدد در این مسجد هستند که زائران با حضور در مسجد اعمال مخصوص آن را انجام می دهند.

 

طبق روایات متعدد، مرکز حکومت جهانی حضرت مهدی(عج) شهر کوفه است. مفضل بن عمر از امام صادق(ع) درباره محل حکومت حضرت مهدی سوال کرد. آن حضرت فرمود: محل حکومت او شهر کوفه، محل حکومتش مسجد جامع کوفه و محل بیت المال و تقسیم غنایم مسجد سهله است.

 

امام صادق(ع) می ‌فرماید:هنگامی که قائم ما قیام کند در پشت کوفه مسجدی را بنا خواهد کرد که هزار در دارد و خانه‌های کوفه را به رود فرات در کربلا متصل می‌ کند.

 

 

مسجد جامع بیت الرحمن اندونزی نماد شهر آچه
اندونزی یکی از کشورهای توریستی جهان می باشد که هر ساله تعداد زیادی از مسلمانان گردشگر را جهت دیدن مساجد جامع و فوق العاده زیبا به خود جذب می کند.

 کشور اندونزی بیشترین جمعیت مسلمان را در جهان دارد و برخی از منحصر به فردترین و باشکوه ترین مساجد جهان در این کشور ساخته شده اند. زیباترین مساجد کشور اندونزی علاوه بر معماری شگفت انگیز دارای پیشینه ای تاریخی و فرهنگی نیز می باشند و این گذشته در معماری برخی از آن ها پدیدار گشته است. سبک ساخت آن ها بسیار متفاوت است و از سبک شرقی تا معماری به شکل آینده تغییر می کند. اندونزی یکی از کشورهای توریستی جهان می باشد که هر ساله تعداد زیادی از مسلمانان گردشگر را جهت دیدن مساجد جامع و فوق العاده زیبا به خود جذب می کند.

 

مسجد جامع بیت الرحمن اندونزی (Baiturrahman Grand Mosque)  از مساجد این کشور در مرکز شهر آچه ساخته شده است و از زمان ساختش تا به امروز نماد این شهر بوده است. مساحت آن ۱۵۰۰ متر مربع می باشد و ظرفیت اقامه نماز برای ۳۰ هزار نمازگزار را دارد. این مسجد بزرگ دارای هفت گنبد و هشت کناره می باشد که ساخت آن در سال ۱۸۸۱ میلادی به اتمام رسیده است. گردشگران مسلمان زیادی در ماه رمضان برای دیدن از این مسجد می روند.

 

سونامی که در سال ۲۰۰۴ روی داد قسمت های زیادی از شهر آچه را به نابودی کشاند اما مسجد جامع از گزند سونامی در امان ماند. یکی از سنت ‌های قدیمی مسلمانان در این محدوده، ذبح گاو دو روز پیش از عید فطر است و این کار به مناسبت پایان ماه رمضان انجام می ‌شود. بازدید کنندگان باید تا بعد از ظهر آن روز صبر کنند تا بتوانند از گوشت آن که در طبق‌ های سنتی گذاشته می شود، میل کنند. در ماه مبارک رمضان تمام روستاهای اطراف آچه مراسم تلاوت قرآن دارند.

 

 

 

 

مسجدی با نمای قلعه در طرابلس لیبی
مسجد جامع «مراد آغا» در منطقه تاجوراء در شهر طرابلس در دوره عثمانی به عنوان یک قلعه برای محافظت از این شهر ساخته شد، اما پس از مدتی به مسجد تبدیل شد.

 مسجد جامع «مراد آغا» از مهم ترین مساجد ساخته شده در دوره عثمانی در طرابلس لیبی به شمار می آید. این مسجد به دست «مراد آغا» اولین والی عثمانی که از سال 1551 تا 1553 پس از آزادسازی طرابلس از دست شوالیه های هوسپیتالر بر این شهر حکومت کرد، در منطقه تاجوراء در 16 کیلومتری شرق طرابلس ساخته شد.

 

اگرچه تاریخ نگاران معتقدند که مراد آغا در ابتدا یک قلعه ساخت تا در صورت بروز جنگ از این قلعه از شهر طرابلس محافظت کند. اما پس از مدتی این قلعه به مسجد تبدیل  شد.

این مسجد از نظر کمی و کیفی نقطه تحول و پیشرفت در تاریخ معماری در لیبی به خصوص در معماری مساجد به شمار می آید.

 

مسجد جامع مراد آغا در ارتفاع پایینی از منطقه مرکزی در تاجوراء ساخته شد. این مسجد متشکل از نمازخانه و گلدسته جداگانه ای به ارتفاع نزدیک به 24 متر است. معماری این گلدسته برگرفته از سبک معماری گلدسته جامع قیروان و سبک معماری مراکشی بوده است. این گلدسته در سال 1901 میلادی به دلیل زلزله فرو ریخت و دوباره با ارتفاع طولانی تر و سبک معماری زیباتر ساخته شد.

نمازخانه این مسجد به شکل مستطیلی و در ابعاد 38.50 ×33.00 متر است و سقف آن پوشیده از گنبدهایی به ارتفاع 9 متر است که بر 48 ستون سنگی قرار گرفته است.

 

از نیمه دیوار قبله، محراب وجود دارد. در این محراب هیچ گونه نقش و نگار داخلی و خارجی وجود نداشت. اما در بازسازی اخیر، این محراب با سنگ مرمر و گچبری های نقش دار پوشیده شده است. در دو طرف محراب 14 حجره در دیوار وجود دارد که برای حفظ کتاب از آن استفاده می شود.

در کنار محراب همچنین یک منبر و راه پله منتهی به بالکن های چوبی وجود دارد که در دو طرف نمازخانه امتداد دارد. احتمال می رود که این راه پله از بقایای این قلعه باشد که از آن به عنوان مکانی برای نگهبانی و نظارت استفاده می کردند.

 

در وسط حیاط یک چاه زیرزمینی وجود دارد که در نزدیک آن یک حوض مرمرین قرار دارد که از وسایل مجهز کردن این قلعه به آب بوده است.

این مسجد خالی از هرگونه نقش و نگار و تزیین داخلی است. اما در بازسازی اخیر به این مسجد تابلوهای مرمرین و گچبری ها و نوارهای تزیینی در اطراف محراب و ورودی درها افزوده شده است.

 

باریک بودن ستون ها، وجود طاق های بزرگ و گنبدهای مرتفع در این مسجد باعث شده است که بنای داخلی مسجد وسیع تر به نظر برسد. این مسجد یک حیاط وسیع دارد که با سنگ مرمر سنگ فرش شده است.

 

 

مسجد دیان المهری در دپوک مشهور به مسجد گنبد طلایی
این مسجد را به نام مسجد گنبد طلایی نیز می شناسند که دلیل آن کاملا مشخص است. مسجد دارای ۵ گنبد طلایی رنگ است .

  کشور اندونزی بیشترین جمعیت مسلمان را در جهان دارد و برخی از منحصر به فردترین و باشکوه ترین مساجد جهان در این کشور ساخته شده اند. زیباترین مساجد کشور اندونزی علاوه بر معماری شگفت انگیز دارای پیشینه ای تاریخی و فرهنگی نیز می باشند و این گذشته در معماری برخی از آن ها پدیدار گشته است.

 

مسجد دیان المهری در دپوک (Dian al Mahri Mosque)  یکی از این مساجد است که دارای معماری منحصر به فردی است. این مسجد را به نام مسجد گنبد طلایی نیز می شناسند که دلیل آن کاملا مشخص است. مسجد دارای ۵ گنبد طلایی رنگ است که به سختی می شود در نگاه اول آن ها را ندیده گرفت.

 

در معماری آن از سبک خاورمیانه ای الهام گرفته شده است و دارای چندین مناره، گنبد و جزییات هنر اسلامی می باشد. این مسجد باشکوه از مساجد کشور اندونزی به خاطر زن تاجری به نام حاجیه رشید المهری که زمین ۵۰ هکتاری آن را اهدا کرده است چنین نامی دارد. این مسجد یکی از بزرگ ترین ماسجد در جنوب شرقی قاره آسیا است.

 

 

 

 


 


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=54164

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402