چهارشنبه 5 اردیبهشت سال 1403 Wed, 24 Apr 2024 11:40:41 GMT
کد خبر : 53728       تاریخ : 1399/05/01 08:13
ماه ذی الحجه بسیار پر حادثه و پر خاطره

ماه ذی الحجه بسیار پر حادثه و پر خاطره

روزهای ماندگاری از شیرین ترین روزهای تاریخ اهل بیت (ع) در کنار وقایعی جانسوز در ماه ذی الحجه جمع شده است.

به گزارش مبشرین به نقل از شبستان؛ ماه ذی الحجه بسیار پر حادثه و پر خاطره است. روزهای ماندگاری از شیرین ترین روزهای تاریخ اهل بیت (ع) در کنار وقایعی جانسوز در این ماه جمع شده است.

عید غدیر، ولادت امام هادی (ع)، عید قربان، خلافت ظاهری امیرالمومنین (ع)، روز مباهله، روز خاتم بخشی امیرالمومنین (ع)، نزول سوره هل اتی ایام سرور شیعیان در این ماه است.

شهادت امام باقر (ع)، بردن امام کاظم (ع) به زندان بصره، شهادت حضرت مسلم و هانی در کوفه، شهادت عبدالله محض و جمعی از آل حسن (ع)، شهادت میثم تمار، وفات علی به جعفر (ع) روزهای حزن آل محمد در این ماه به شمار می آید.

مرگ پدر ابوبکر، مرگ هند مادر معاویه، قتل عمر، قتل عثمان، انقراض دولت هزار ماهه بنی امیه، مرگ منصور دوانیقی روزهایی است که براثت از دشمنان اهل بیت (ع) را دلها تجدید می کند.

روز عرفه، شق المقر، ازدواج امیرالمومنین و حضرت زهرا، جنگ سویق، نامه پیامبر به پادشاهان بزرگ، بیعت عقبه، بخشیدن فدک به حضرت زهرا، عزل ابوبکر از تبلیغ سوره برائت، روز سد ابواب به مسجد پیامبر، افشای سر ولایت توسط عایشه، توطئه ترور امام حسین (ع)، دعوت عمومی حضرت مسلم در کوفه، حرکت امام حسین از مکه به عراق، روز نوشتن دعای صباح، اولین نماز جمعه امیرالمومنین، آغاز نامه ها برای جنگ صفین، واقعه حره، خروج ابراهیم بین مالک اشتر برای جنگ با ابن زیاد، هر یک فرازهای مهم و به یاد ماندنی از تاریخ اسلام است.

اول ذی الحجه

1. عزل ابوبکر از تبلیغ سوره برائت

در اين روز در سال نهم هجرت، ابوبكر از تبليغ سوره برائت عزل شد و سپس پيامبر (ص) امیرالمومنین (ع) را روانه فرمود كه آيات برائت را از ابوبكر بگيرد و خود بر اهل مكه قرائت فرمايد.

آغاز ماجرا اين بود كه در سال 9 ه پيامبر (ص) ابوبكر را به مكه فرستاد تا آيات اوایل سوره برائت را بر كفار بخواند. پس از رفتن او جبرئيل نازل شد: يا رسول الله، اداى اين امر بايد به دست شما يا به دست مردى كه از شماست انجام شود. به روايت ديگر: بايد على (ع) از جانب تو تبليغ كند.

پيامبر (ص) امیرالمومنین (ع) را كه به منزله جانش بود، معين كردند و به او فرمودند: شتاب كن و آيات را از ابوبكر بگير و در موسم حج بر مردمان قرائت كن.

فرستادن امیرالمومنین (ع) و بازگشت ابوبکر
آن حضرت ناقه غضباء را به امیرالمومنین داد و آن حضرت همراه جابر بن عبدالله حرکت فرمود و در روز دوم به ابی بکر رسید و آیات برائت را از وی گرفت و اختیار آمدن یا برگشتن را به خود او واگذار کرد.

ابوبکر به مدینه بازگشت و به پیامبر عرض کرد: مرا برای کاری لایق دانستی که دیگران مشتاق آن بودند ولی مقداری که رفتم مرا معزول فرمودی؟ حضرت فرمود: من تو را معزول نساختم بلکه خدا تو را معزول ساخت. 

تبلیغ سوره برائت توسط امیرالمومنین 
أميرالمؤمنين (ع) آیات را در سه روز در ايام تشريق منى كه مجمع كفار و مشركين بود و از بغض و عداوت على (ع) آكنده بودند، هر صبح و شام همراه با فرمايشات پيامبر (ص) بر مردم قرائت می نمود و سپس به مدينه مراجعت فرمود.

از هنگامی كه على (ع) به مكه رفته بود، از فراق او آثار حزن بر صورت مبارك پيامبر ظاهر گشته بود. صحابه با خود می گفتند: شايد خبر فوت آن حضرت از آسمان رسيده، يا از ما دلتنگ شده باشد. 

ابوذر نزد پيامبر (ص) داراى مقام و منزلتى بود و لذا او را نزد آن حضرت فرستادند. ابوذر كلمات اصحاب را عرضه داشت و آن حضرت فرمود: حزن و اندوه من براى مفارقت على است.

بازگشت امیرالمومنین (ع) از تبلیغ برائت
ابوذر برای اطلاع از حال علی (ع) از مدینه به استقبال آن حضرت حرکت کرد و در اثنای راه به امیرالمومنین رسید و با آن حضرت دیدن کرد و عرض کرد: پدر و مادرم فدای شما باد، آهسته تشریف بیاورید تا من پیشتر بروم و بشارت آمدن شما را به پیامبر بدهم.

ابوذر به سرعت خود را به پیامبر (ص) رسانید و آمدن علی (ع) را به پیامبر بشارت داد. آن حضرت با اصحاب به استقبال علی (ع) آمدند و چون به آن جناب رسیدند، پیاده شده آن حضرت را در آغوش گرفته و صورت مبارک خود را بر شانه علی (ع) گذاشتند و از شوق دیدار گریستند و امیرالمومنین نیز گریستند. پس پیامبر (ص) به علی (ع) فرمود: پدر و مادرم به قربانت، در مکه چه کردی؟ امیرالمومنین (ع) از آنچه انجام شده بود به آن حضرت خبر داد.  

2 . آغاز نامه ها برای جنگ صفین 

چون دو روز از ورود امیرالمومنین (ع) به صفین گذشت، در اول ذی حجه حضرت برای معاویه نامه نوشتند و او را موعظه فرمودند ولی آخرالامر قرار بر آن شد که روز اول صفر بعد از ماه حرام جنگ شروع شود و روز اول صفر جنگ شروع شد. به نقلی ورود آن حضرت در 22 محرم بوده است.


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=53728

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402