جمعه 10 فروردین سال 1403 Fri, 29 Mar 2024 16:21:47 GMT
کد خبر : 47819       تاریخ : 1398/10/02 10:18:28
چاپ ۵۸ کتاب دینی در نیمه دوم آذرماه

چاپ ۵۸ کتاب دینی در نیمه دوم آذرماه

گروه ادب ــ تازه‌های نشر قرآنی و دینی در نیمه دوم آذرماه حاکی از کاهش تعداد عناوین کتاب بوده و تعداد کتب تجدید چاپی از چاپ نخست پیش گرفته است.

براساس گزارش سایت مؤسسه خانه کتاب در نیمه دوم آذرماه در مجموع ۱۳۷ عنوان کتاب در رده دیویی دین ثبت شده است که از این تعداد ۵۸ عنوان چاپ نخست و ۷۹ عنوان تجدید چاپی است، همچنین ۱۲۹ اثر تألیفی و ۸ اثر ترجمه است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته شاهد کاهش عناوین هستیم، زیرا در سال گذشته در مجموع ۲۱۶ اثر در رده دین چاپ شده بود؛ که از آثار مهم منتشر شده طی این بازه زمانی می‌توان به «آنک آخرالزمان»، «مبانی جامعه‌شناسی، مفاهیم و گزاره‌های پایه»، «سبک بخشندگی»، «آموزه‌های اسلامی تولید و توزیع» اشاره کرد.
 
آنک آخر الزمان
ترجمه کتاب «آنک آخرالزمان» مجموعه‌گلچین داستان‌های آخرالزمانی و مرگ‌های مدرن با گردآوری و ترجمه شبنم بزرگی و نقد کیهان خانجانی به همت نشر پیدایش منتشر و راهی بازار نشر شده است. داستان‌های این کتاب که در دو بخش گردآوری شده، از نظر درون‌مایه، یک نکته اشتراکی دارند و آن مرگ است. بخش اول با ۵ داستان، مربوط به آخرالزمان و انواع پایان‌بندی جهان؛ و بخش دوم دربرگیرنده ۵ داستان دیگر با مضمون «مرگینگی» و درباره انواع مرگ در جهان مدرن است. رویکرد کیهان خانجانی هم در نوشتن یادداشت‌های نقد این‌داستان‌ها، این بود که وقتی مخاطب ایرانی با ترجمه یک داستان روبرو می‌شود، در هریک از مراحل خواندن واژه‌ها، سطرها، پاراگراف‌ها و کل داستان، براساس تداعی‌ها، ذهنش تا کجا پر می‌کشد؟ ملاک و میزان نگارنده هم در نگارش یادداشت‌ها، این بوده که از طریق بینامتنیت، در ۵ داستان اول به تفسیر مقوله آخرالزمان و در ۵ داستان دوم هم به مقوله مرگ‌های مدرن بپردازد.
پس از پیشگفتار کتاب که «سیاحِ شرق و سیاحت غرب» عنوان دارد، مقدمه اثر با این‌ عنوان «متن‌ها در همند و بر همند و از همند و با هم» درج شده است و سپس بخش نخست کتاب، «آخرالزمان» شروع می‌شود که این‌داستان‌ها و عناوین را در بر می‌گیرد: «حسب حال جِی. جی. بالارد/ جی. جی. بالار»، «قرآن، شعر فروغ، کتاب مقدس، داستان بالارد»، «اگر همچنان باران ببارد/ یان مک گرگور»، «گیل‌گمش، حضرت نوح، تامس مور، کارل مارکس، رابینسون کِروزوئه»، «رستاخیز/ رابرت جِی شی»، «از چنگیز تا چنگیز»، «دون یسیدرو/ بروس هالند راجرز»، «عمر خیام، صادق هدایت، بروس هالند راجرز»، «مسابقه مردان چاق و چله/ لوییس اِردریچ»، «از خدا تا شیطان». در بخش دوم هم که «مرگینگی» نام دارد، ۵ داستان «یک شب تابستان» از اَمبروز بیِرس، «ویلیام بِرنز» اثر روبرتو بولانیو، «جهنم پهناور» از گیِر مارتینز، «جوخه آتش» نوشته گری کوبا و «ژرفنا» به قلم آدام اسمیت. پس از این‌داستان‌ها هم «پیوست: ناتانیل هاثورن و فلانری اوکانر، خویشاوندی ادبی/رونالد اِمریک...» چاپ شده است.
درباره ۵ داستان بخش اول کتاب که آخرالزمانی هستند، از دیدگاه‌های بینامتنی، تفسیری و آخرالزمانی برای نقد داستان‌ها استفاده شده است. خانجانی دیدگاه آخرالزمانی را با توجه به ادبیات، دین و مطبوعات در نظر گرفته و بینامتنیت را هم با ۳ رکن آن یعنی متن پنهان، متن حاضر و روابط بینامتنی به کار گرفته است.
 
بافتارهای خیزش علمی شیعه
 
کتاب «بافتار‌های خیزش علمی شیعه» در سده‌های چهارم و پنجم قمری با تأکید بر آثار شیخ مفید (ره) نوشته محمد باغستانی کوزه‌گر عضو هیئت علمی گروه هنر و تمدن اسلامی پژوهشکده اسلام تمدنی به همت انتشارات این پژوهشکده منتشر شده است. در پشت جلد این کتاب آمده است: در این کتاب با مفروض انگاشتن خیزش علمی شیعی در عصر شکوفایی تمدن اسلامی (سده‌های چهارم و پنجم ه.ق) به استناد شواهد تاریخی، کوشش شده تا به بررسی و تحلیل زمینه‌های بافتاری درونی (جامعه اقلیت شیعه) و بیرونی (اکثریت اهل سنت) مؤثر بر این خیزش علمی، و ارائه مستند جلوه‌ها و مظاهر آن، شیخ مفید (۳۳۶-۴۱۳ ه.ق) به دلایلی، چون برخورداری از پرورش در فضای فکری همزمان در جامعه اقلیت شیعی و اکثریت اهل سنت و نیز دستاورد‌های گسترده علمی (تدوین ۲۰۰ رساله و کتاب در چهار دانش مهم دینی آن روزگار یعنی کلام و فقه و اصول فقه و تاریخ و ابداع و نوآوری‌های گوناگون در هریک از آن‌ها و نیز سازماندهی مکتب اجتهادی شیعی و تبدیل آن به یک جریان پیوسته تاریخی که تاکنون ادامه یافته) به عنوان نماد خیزش علمی شیعه معرفی شده است.
 
مبانی تفسیر قرآن به قرآن
 
کتاب «مبانی تفسیر قرآن به قرآن» نوشته محمد بهرامی عضو هیئت علمی گروه قرآن و مطالعات اجتماعی پژوهشکده اسلام تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد. در چکیده کتاب آمده است: در تفسیر قرآن به قرآن به‌عنوان یکی از روش‌های تفسیری، مباحث بسیاری در خور بحث و بررسی است که یکی از جدی‌ترین و مهم‌ترین آن‌ها بحث مبانی است. مبانی قرآنی تفسیر، مجموعه باور‌هایی است که بنیان تفسیر را شکل داده و تفسیر قرآن با نظرداشت آن باور‌ها شکل می‌گیرد و مبانی تفسیر قرآن به قرآن، آن دسته از باور‌هایی است که ناظر به خصوصیات و ویژگی‌های یک روش تفسیر است. برخی از مهم‌ترین باور‌هایی که قابلیت طرح به نوان مبانی تفسیر قرآن به قرآن را دارد و در عین حال به صورت جدی ممکن است محل تأمل قرار گیرد عبارتند از: کاشفیت فهم و تفسیر، فهم‌پذیری قرآن، تفسیرپذیری قرآن، وحیانیت قرآن، عدم تحریف قرآن، نوشتاری‌بودن قرآن، نمادین‌نبودن زبان قرآن، پیوستگی آیات، قرآن بسندگی، حجیت ظواهر، مؤلف‌محوری.
 
تعامل روحانیت با نظام اسلامی
 
تعامل روحانیت با نظام اسلامی طی چند دهه اخیر در درون چه الگویی شکل گرفته است، پاسخ این سؤال در کتاب «تعامل روحانیت با نظام اسلامی» اثر عبدالوهاب فراتی منتشر شده است. امروزه تعامل روحانیت با نظام اسلامی به یکی از مهم‌ترین موضوعات سیاسی مبدل شده است. در گذشته چنین تعاملی بیشتر در ذیل مناسبات عالمان دینی با نظام‌های جائر مورد بررسی قرار می‌گرفت و روحانیت به دلیل جائر بودن دولت، تکلیفی نسبتاً روشن داشت. اما با بنای دولت شرعی در ایران پس از انقلاب، چنین مناسباتی کمتر مورد توجه گفتگو‌های فقهی قرار گرفت و الگو‌های جاری میان روحانیت و نظام اسلامی نیز نه بر اساس ادله فقهی بلکه بیشتر متاثر از رخداد‌های سیاسی تنظیم یافته بود. این کتاب تلاش می‌کند تا چنین خلائی را پر کند و راهی به سوی تأملات فقهی و سیاسی در این باره بگشاید.
 
مبانی جامعه‌شناسی، مفاهیم و گزاره‌های پایه
 
کتاب «مبانی جامعه‌شناسی، مفاهیم و گزاره‌های پایه» به همت پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شد. این کتاب را غلامرضا صدیق اورعی عضو هیئت‌علمی گروه علوم اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد با همکاری احمد فرزانه، مهدیه باقری و سیده شیوا محمدی تصنیف کرده است. این اثر از سه بخش تشکیل شده است: بخش نخست، شامل چهارده فصل و به مفاهیم پایه جامعه‌شناسی مربوط است؛ بخش دوم، در قالب دو فصل، به بحث درباره علم جامعه‌شناسی پرداخته است و بخش سوم، به نُه مورد از گزاره‌های پایه جامعه‌شناسی اختصاص دارد.
 
سبک بخشندگی
 
کتاب «درآمدی بر سبک بخشندگی؛ اصول و قواعد انفاق در نظام اخلاقی اسلام»، تالیف کاظم دلیری و به همت پژوهشکده اخلاق و معنویت چاپ و روانه بازار نشر شد. این اثر در صدد سامان‌بخشی به اصول، شرایط و آداب انفاق در اسلام است، با نگاهی نو و گسترده به این موضوع، می‌کوشد رفتار‌های انفاقی پیروان اهل بیت (ع) را بهبود بخشد. این کتاب شامل شش فصل با عناوین مفاهیم، شرایط انفاق، رتبه‌بندی نوع انفاق بر حسب نیاز‌های انسان، اصول و قواعد انفاق بر خود و بستگان، اصول و قواعد انفاق بر عموم نیازمندان و آداب انفاق است.
 
بررسی تحلیلی روایات نشانه‌های ظهور
 
کتاب «بررسی تحلیلی روایات نشانه‌های ظهور» به قلم خدامراد سلیمیان و به سفارش پژوهشکده مهدویت و آینده‌پژوهی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شد. این پژوهش در پاسخ به این پرسش بنیادین سامان یافته که روایات نشانه‌های ظهور از نظر منبع، سند، دارای چه میزان اعتباری است؟ و متن و محتوای آن، چگونه تبیین و تحلیل می‌شود؟ همچنین در این پژوهش با توجه به موضوع و نوع تحلیل و تبیینی که در بررسی روایات نشانه‌های ظهور شکل خواهد گرفت، و نیز گونه‌های روایات نشانه‌ها، به‌صورت بررسی و نقد منبعی، استنادی و محتوایی خواهد بود.  
 
ازدواج و همسرداری انبیا از منظر قرآن و حدیث
 
کتاب «ازدواج و همسرداری انبیا از منظر قرآن و حدیث» نوشته محمدمهدی فیروزمهر عضو هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است. در معرفی این کتاب عنوان شده است: ازدواج و همسرداری مقوله‌ای است که تدبیر الهی در زندگی مقرر کرده و انسان نمی‌تواند از آن بیگانه باشد؛ حتی انبیا که در اوج لذات معنوی زندگی می‌کردند با ازدواج و همسرداری بیگانه نبودند. تحولات عصر جدید بر زندگی انسان از جمله در مقوله ازدواج و روابط زوجین تأثیر داشته و تنگنا‌هایی را به وجود آورده است. بازگشت به وحی و معارف اصیل انبیا که صادق‌ترین و امین‌ترین راهنمایان بشرند، می‌تواند روزنه امیدی برای برون‌رفت از این تنگنا‌ها باشد.
انگیزه این نوشتار نشان دادن نگاه و سیره انبیا الهی درباره ازدواج و همسرداری است. مطمئن‌ترین راه دستیابی به نگاه و سیره انبیا (ع) در هر مقوله‌ای از جمله ازدواج و همسرداری، رجوع به قرآن و سخنان معصومان (ع) است. اطلاعات مطرح شده در قرآن و سخنان معصومان (ع) درباره نگاه و سیره انبیا (ع) درباره ازدواج و همسرداری، فراوان و تفصیلی نیست؛ لیکن همین اطلاعات کم و کلی، پاسخگوی بسیاری از سؤال‌ها و چالش‌های موجود در جامعه امروز است.
 
هویت اجتماعی در نگره امام علی(ع)
 
کتاب «هویت اجتماعی در نگره امام علی (ع)» نوشته مرضیه محصص، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی روانه به همت انتشارات بنیاد نهج‌البلاغه منتشر شده است. این پژوهش مشتمل بر سه فصل است؛ فصل اول با عنوان «گستره مفهومی هویت اجتماعی» به مباحث نظری در حوزه هویت اجتماعی پرداخته است، فصل دوم با عنوان «تعامل‌سنجی آموزه‌های دینی و مفاهیم اجتماعی» به تبیین نقش‌آفرینی آموزه‌های دینی در ساماندهی حیات اجتماعی و بحث نظام‌سازی در مواجهه با مسائل اجتماعی اختصاص داده شده است. فصل سوم نیز با عنوان «واکاوی هویت اجتماعی در کلام علوی» به مهمترین الزامات تکوین هویت اجتماعی از منظر علوی پرداخته است. همچنین سه بحث مهم همگرایی اعضا جامعه در باورها، همگرایی اعضا جامعه در عواطف و پایبندی اعضا جامعه به رفتار‌های شایسته بررسی شده است. نویسنده در این اثر به این سؤالات پاسخ داده است؛ هویت اجتماعی در قلمرو علوم اجتماعی، چه مفهومی دارد و نظریه‌پردازان آنچه تبیینی از مؤلفه‌های آن داشته‌اند؟ آیا می‌توان برای بومی‌سازی نظریه هویت اجتماعی، از آموزه‌های علوی بهره جست؟ آیا هویت اجتماعی در نگرش علوی دارای ساختاری قابل تبیین است؟
 
اخلاق، فصل نخست اصلاح
 
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی، مجموعه گفتگو‌های پژوهشی اصغر زارع کهنمویی در حوزه اخلاق را روانه بازار کتاب کرد. «اخلاق، فصل نخست اصلاح» که با مقدمه سیدحسن اسلامی اردکانی و به عنوان یک اثر پژوهشی پس از ارزیابی‌های مرسوم علمی در یک مرکز تحقیقاتی به چاپ رسیده، در پنج فصل سامان‌یافته که هر فصل، به نسبت ویژه یک رشته با اخلاق می‌پردازد. در فصل اول، «نسبت اخلاق و دین و حقوق» با چهار گفت‌وگوی بلند و بسیار مهم بررسی شده است؛ مصطفی ملکیان، فیلسوف موثر اخلاق و پژوهشگر دینی معاصر، دکتر ابوالقاسم فنایی، پژوهشگر برجسته اخلاق دین‌شناسی، مرحوم دکتر ناصر کاتوزیان، استاد برجسته علم حقوق و دکتر محمد راسخ، استاد فلسفه حقوق. در فصل دوم، با چهار چهره آکادمیک کشور درباره «وضعیت اخلاقی جامعه ایرانی» گفتگو شده؛ دکتر تقی آزاد ارمکی، استاد علوم اجتماعی؛ دکتر ابراهیم حاجیانی، جامعه‌شناس پرکار مسائل ایران؛ عباس عبدی، پژوهشگر جامعه‌شناسی و قدیر نصری، استاد جوان اندیشه سیاسی. فصل سوم به «نسبت اخلاق و سیاست و قدرت» اختصاص دارد و شامل چهار گفت‌وگوی عمیق است که به این ترتیب درج شده است؛ سیدعلی محمودی، یکی از نویسندگان پرکار اندیشه سیاسی در ایران معاصر؛ محمدرضا تاجیک، نظریه‌پرداز گفتمان‌های سیاسی؛ سعید حجاریان، تئوریسین اصلاحات و سروش دباغ، استاد فلسفه اخلاق.
در فصل چهارم درباره «اهمیت و نحوه اخلاقی بودن ساحت‌های رسانه، هنر و تاریخ» با چهار استاد برجسته رسانه، هنر و تاریخ گفتگو شده: مرحوم کاظم معتمدنژاد، استاد فقید علم ارتباطات؛ حسن نمک‌دوست، پژوهشگر صاحب‌سبکِ رسانه و دموکراسی؛ آیدین آغداشلو، نقاش بزرگ معاصر و سیدصادق سجادی، رئیس پیشین گروه تاریخ مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی. فصل پنجم نیز به بررسی نسبت اخلاق با «اقتصاد و نظام صنفی» اختصاص دارد که در آن گفتگو‌هایی با محسن رنانی، استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان، بخشعلی قنبری، متخصص اخلاق حرفه‌ای، محمود عباسی، رئیس پیشین مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی و حسین راغفر، استاد نهادگرای اقتصاد انجام شده است.
 
آموزه‌های اسلامی تولید و توزیع
 
کتاب «آموزه‌های اسلامی تولید و توزیع» سه جنبه گستره رشد اقتصادی، مبانی نظری توزیع و رقابت نوشته سیدمحمد حسینی ب همت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به چاپ رسیده است. در این بسته پژوهشی، نگرش قرآن درباره «گستره و حد و مرز رشد اقتصادی»، «مبانی نظری و اصول توزیع» و «مسأله رقابت» به عنوان سه جنبه تولید و توزیع، واکاوی شده و نیز مفهوم رقابت بر حسب شبکه معنایی تحلیل و بررسی شده است.
 
فلسفه علم روانشناسی
 
کتاب «فلسفه علم روانشناسی» نوشته خسرو باقری استاد دانشگاه تهران، توسط انتشارات سمت منتشر شده است. در این کتاب عناوینی همچون «فلسفه، علم و رابطه آن دو»، «فلسفه علم و فلسفه روان‌شناسی»، «از حالات روان تنی تا آگاهی»، «ضمیر ناخودآگاه همچون موضوع روان شناسی»، «ساختار ذهن همچون موضوع روان شناسی»، «تکوین ساختار ذهن همچون موضوع روان شناسی»، «رفتار همچون موضوع روان شناسی»، «شناخت همچون موضوع روان شناسی»، «پدیده‌های عصب روان شناختی همچون موضوع روان شناسی»، «روش مشاهده رفتاری» و ... پرداخته است.
 
یک دقیقه سکوت
 
رمان «یک دقیقه سکوت»، رمانی درباره شهید ادواردو آنیلی است که نفیسه نظری آن را به نگارش درآورده و انتشارات عهدمانا روانه بازار نشر کرده است. داستان این رمان از یک دقیقه سکوت به احترام درگذشت ادواردو، پیش از بازی فوتبال انگلیس و ایتالیا آغاز می‌شود. در این داستان جذاب، این یک‌دقیقه سکوت، جرقه‌ای در ذهن یک خبرنگار ورزشی می‌زند که با ادواردو آنیلی، آشنایی نداشته است. در ادامه، وقتی او برای تهیه گزارشی به ایتالیا می‌رود، در ماجرای پرکش و قوس زندگی ادواردو آنیلی می‌افتد. او در آن‌جا با دوستان ادواردو آشنا می‌شود و پی به راز‌هایی می‌برد.
 
سواد رسانه‌ای از منظر قرآن کریم و روایات
 
کتاب «سواد رسانه‌ای از منظر قرآن کریم و روایات» نوشته علی محمد فاطمی است که به همت انتشارات پشتیبان روانه بازار نشر شده است، این کتاب شامل پنج فصل اصلی است که فصل اول با عنوان مفهوم‌شناسی و اهمیت خبر در حوزه ارتباطات درصدد ایجاد فهمی علمی و معناشناسانه از خبر در حوزه ارتباطات بوده و در مورد چیستی خبر، معنا و تعریف خبر، اهمیت خبر در اطلاع‌رسانی، گوناگونی حوزه‌های خبر، تحولات گفتمانی و تکنولوژیکی خبر و ارزش‌های خبری بحث می‌کند، فصل دوم با عنوان «خبر از دیدگاه قرا «کریم» نیز درصدد بررسی مفاهیم، رویکردها، معانی، محتوای خبری و ارزش‌های ایجابی و سلبی خبر در قرآن کریم است. فصل سوم با عنوان «خبر از دیدگاه روایات» مباحث گوناگونی از قبیل معناشناسی روایت و خبر، اهمیت متن در خبر روایی، خبر متواتر و خبر واحد، اهمیت راوی در خبر روایی، اخلاق خبر روایی و ارزش‌های ایجابی و سلبی این خبر را مورد پوشش قرار داده است. در فصل چهارم با عنوان «اخلاق خبر در اسلام» مباحث چیستی اخلاق، اخلاق رسانه‌ها، اصول اخلاقی روزنامه‌نگاری و خبرنویسی، حریم خصوصی و ... پرداخته است.
 
فرمول رفاقت

نماز یکی از واجبات دین اسلام هست که باید در ساعات معینی ادا شود؛ شاید در نگاه اول انجام این فریضه کمی دشوار باشد؛ اما اگر تجربه آن را داشته باشید می‌دانید همین نماز خواندن حال شما را به شدت خوب می‌کند. البته این حال خوب پیش‌نیازهایی هم دارد؛ از جمله آنکه اقامه نماز باید با باور قلبی و همراه با مقدمات باشد. رضا اخوی در کتاب فرمول رفاقت تلاش کرده است تا راه دوستی با خداوند را به روی شما بگشاید و نماز را برایتان دل‌پذیرتر از گذشته کند. مطالعه کتاب فرمول رفاقت برای همه مسلمانان در رده‌های سنی مختلف ضروری است. چرا که این کتاب دوستی و صمیمیت شما را با خداوند تقویت می‌کند. این کتاب را رضا اخوی به نگارش درآورده و انتشارات ستاد اقامه نماز منتشر کرده است.

 


  منبع: ایکنا
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=47819

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402