شنبه 1 اردیبهشت سال 1403 Sat, 20 Apr 2024 11:27:16 GMT
کد خبر : 2406       تاریخ : 1396/03/03 16:24
گزارشی از نشست شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی کشور

گزارشی از نشست شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی کشور

مبشرین: در نشست شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی کشور که امروز، سوم خرداد برگزار شد، علاوه‌بر سخنرانی برنامه‌هایی از جمله تجلیل از چهره‌های قرآنی، برپایی نمایشگاه عکس و کارگاه‌های آموزشی و ارائه چندین گزارش کاری برگزار شد.

به گزارش مبشرین به نقل از خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از لرستان، در سومین نشست شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی کشور که از صبح امروز چهارشنبه، سوم خردادماه با حضور مدیران قرآنی از سراسر کشور به میزبانی استان لرستان آغاز شده است، در نوبت صبح و عصر چندین برنامه اجرا شد که ازجمله آنها می‎توان به سخنرانی آیت‌الله سیداحمد میرعمادی، نماینده ولی‎فقیه در استان و امام جمعه خرم‌آباد، سخنرانی رضا سلامت‌پناه، معاون مطالعات و برنامه‌ریزی راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور و محمد انجم‌شعاع، معاون هماهنگی و نظارت راهبردی دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی اشاره کرد.
فعالیت ۵ هزار مؤسسه قرآنی در کشور/ پیش‌بینی افزایش این تعداد به ۶۵ هزار
بنا بر این گزارش، محمد انجم‌شعاع، معاون هماهنگی و نظارت راهبردی دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی از فعالیت بیش‌از پنج هزار مؤسسه قرآنی در کشور خبر داد و گفت: این مؤسسات قرآنی زیر نظر سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که مسئولیت ساماندهی مؤسسات قرآنی را عهده‌دار هستند، فعالیت دارند.
وی با بیان این‌که طبق مصوبه‌ای که به تصویب رسیده همه مؤسسات قرآنی با هدف ایجاد وحدت و همدلی باید در قالب مجموعه‌ای تجمیع شوند، افزود: تصمیم‌گیری و نظارت بر مؤسسات قرآنی نیز در قالب هیأت ۹ نفره‌ای که شورای توسعه فرهنگ قرآنی تعیین کرده است انجام می‎گیرد.
مؤسساتی که کارایی مشترک دارند،تجمیع می‌شوند
انجم‌شعاعی با بیان این‌که بخشی‌از مؤسساتی که کارایی مشترک دارند، تجمیع می‌شوند، ادامه داد: بعد‌از تجمیع مؤسسات قرآنی، حدود  چهار هزار مؤسسه فعال قرآنی در کشور خواهیم داشت که البته با آن‌چه ما در کشور نیاز داریم و در سند توسعه فرهنگ قرآنی تصویب شده ۶۵ هزار مؤسسه قرآنی در کشور نیاز است که فاصله زیادی با آن داریم و باید تلاش کنیم تا پایان برنامه ششم و تا پایان برنامه چشم‌انداز ۱۴۱۴ این امر محقق شود.
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی در رابطه با بودجه قرآنی نیز گفت: اقدامی که انجام گرفت افزایش بودجه قرآنی استان‌ها از پنج درصد به ۱۰ درصد بود که البته در توزیع این بودجه شاخص‌هایی ازجمله جمعیت، محرومیت، عملکرد و کارایی قرآنی استان‌ها در ادوار گذشته لحاظ شده است.
وی افزود: بودجه قرآنی که توسط مجلس تصویب شده در سال ۹۶ صد میلیارد تومان است این در حالی‌است که بودجه قرآنی ما در سال گذشته هم ۲۰۰ میلیارد تومان بود که تنها ۵ درصد یعنی ۱۰ میلیارد تومان آن محقق شد.
انجم‌شعاع گفت:  تلاش ما بر این است که این بودجه قرآنی قبل از ورود به نیمه دوم سال دریافت و بین استان‌ها توزیع شود.
سند چشم‌انداز قرآنی از قرآن گرفته شود/ضرورت دفاع عملی از قرآن
در بخشی از این نشست، آیت‌الله سیداحمد میرعمادی، نماینده ولی‎فقیه در استان و امام جمعه خرم‌آباد به آیه ۴۴ سوره نحل با این مضون «بِالْبَيِّنَاتِ وَالزُّبُرِ وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ» اشاره کرد و گفت: در این آیه به سه موضوع مهم اشاره شده است این‌که قرآن‌کریم از سوی خداوند متعال بر قلب پیامبر نازل شده و آن‌چه را بشر برای هدایت و رشد و کمال نیازمند بوده است خدا بر پیامبر نازل کرده است.
وی افزود: موضوع دوم در این آیه مسئله تبیین و تفسیر قرآن‌کریم است پیامبراکرم(ص) به‌عنوان اولین مفسر وظیفه داشت قرآن را برای مردم تبیین و تفسیر کند.
آیت‌الله میرعمادی با بیان این‌که پیامبراکرم(ص) وظیفه داشت حقایق قرآن را برای مردم بیان کند و رفع ابهام، روشنگری و بصیرت‌بخشی کند، اضافه کرد: آنچه جامعه به آن نیاز دارد بصیرت‌بخشی و روشنگری در سایه قرآن است باید توجه داشت که قرآن‌خوانی غیر از قرآن‌دانی و تبیین قرآن است کمااینکه پیامبراکرم(ص) وظیفه داشت قرآن را تبیین و روشنگری کند.
نماینده ولی‏‌فقیه در لرستان با اشاره به این‌که در آیات قرآن مفاهیم والایی وجود دارد و قرآن دارای بطون متعدد است، گفت: موضوع سوم در این آیه مبارکه مسأله تفکر و تدبر در قرآن است وظیفه مردم تدبر و تفکر در قرآن است و وظیفه رهبران الهی تببین و روشنگری است که متاسفانه جامعه اسلامی تا حدود زیادی از این بخش محروم هستند و اکثر مردم به ظاهر قرآن اکتفا و بسنده کرده‌اند.
مشکلات جوامع اسلامی ناشی از ظاهربینی این کشورهاست
وی با بیان این‌که  بسیاری از مشکلاتی که در جوامع اسلامی داریم ناشی از ظاهربینی این کشورهاست و این‌که جوامع اسلامی اکثراً به ظاهر و خط قرآن بسنده کردند و به این مسأله فکر نکردند که قرآن نیاز به مفسر و مبین دارد، اظهارکرد: در روایت داریم که ائمه‌اطهار(ع) خود را به‌عنوان «ترجمان وحی الهی» معرفی کرده‌اند.
این مفسر قرآن‌کریم در ادامه قرآن‌ را نجات‌بخش جوامع بشری دانست و گفت: امروزه قرآنی که ترجمان و مبین داشته باشد و قرآنی که در کنار اهل‌بیت(ع) لحاظ شود، سعادت‌بخش و نجات‌بخش انسان است چرا که سعادت بشر در سایه قرآن و اهل‌بیت(ع) است.
آیت‌الله میرعمادی افزود: یکی‌از برکات مهم انقلاب اسلامی ایران و دستاورد آن زنده شدن قرآن در جامعه به‌ویژه در دل نسل جوان است به‌نحوی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد گسترش فعالیت‌های قرآنی در کشور هستیم و عنایت  ویژه رهبر معظم انقلاب نسبت به قرآن نیز انگیزه‌ لازم در مردم برای احیا و زنده شدن قرآن در جامعه را فراهم کرده است.
نماینده ولی‎فقیه در لرستان با یادآوری این‌‌که امروز انقلاب اسلامی ایران به‌دنبال نشر پیام قرآن در دنیاست کمااینکه صدور انقلاب اسلامی ما به صدور پیام قرآن بستگی دارد، به تلاش‌های دشمنان در زمینه قرآن‌هراسی، قرآن‌سوزی اشاره کرد و ادامه داد: کینه‌توزی دشمنان نسبت به قرآن باعث شد شیطنت‌هایی نسبت به قرآن انجام بگیرد  ازجمله این‌که تلاش شد آیات روشنگر و بیدار کننده را از قرآن حذف کنند چنان‌چه در قرآنی که اخیراً در خلیج‌فارس چاپ شد آیات مربوط به جهاد و شهادت و مسائل سیاسی از آن حذف شد.
آیت‌الله میرعمادی به تلاش دشمن در زمینه تبلیغ و ترویج قرآن‌سوزی و چاپ و تالیف کتاب‌هایی بر ضد قرآن ازجمله «آیه‌های شیطانی» اشاره کرد و گفت: استکبار جهانی با حمایت‌های مالی خودش دنبال قرآن‌هراسی و قرآن‌سوزی و از بین بردن قرآن است که این مسأله مسئولیت ما در قبال قرآن را بسیار سنگین کرده است.
نماینده ولی‏‌فقیه در لرستان اهانت به قرآن را اهانت به خدا و همه مقدسات اسلام دانست و اظهارکرد: دشمن با این اقدامات می‌خواهد جلوی نشر قرآن و پیام قرآن را بگیرد که یکی‌از مسئولیت‌های سنگین ما دفاع علمی و عملی از قرآن در برابر تهمت‌ها، شیطنت‌ها و توطئه‌های دشمنان است.
امام جمعه خرم‌آباد ادامه داد: در کشور فعالیت‌های قرآنی خوبی شکل گرفته که یکی‌از بخش‌های موفق نظام جمهوری فعالیت‌های قرآنی است کمااینکه شاهد تشکیل شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآنی در کشور نیز بودیم.
امام جمعه خرم‌آباد اضافه کرد: وجود این شورا یک کار ضروری است چراکه وجود این شورا باعث می‎شود از موازی‌کاری در حوزه قرآن پرهیز شود و شاهد رشد فعالیت‌های قرآنی و استحکام و اثرگذاری فعالیت‌های قرآنی در کشور باشیم.
تدوین سند چشم‌انداز فعالیت‌های قرآنی لرستان در سه فصل
وی با بیان این‌که این شورا وقتی موفق است که یک سند چشم‌انداز برای فعالیت‌های قرآنی ترسیم شود، اظهارکرد: سند چشم‌انداز فعالیت‌های قرآنی لرستان در سه فصل تدوین شده است که سر فصل اول این سند چشم‌انداز به تعلیم و تلاوت قرآن با هدف انس با قرآن اختصاص دارد.
این مفسر قرآن‌کریم با تاکید بر این‌که باید انس با قرآن در جامعه ایجاد شود و این‌کار از طریق تعلیم و تربیت است کمااینکه روایت‌های فراوانی در رابطه با فضیلت تلاوت قرآن داریم، افزود:  متاسفانه ما به‌سمت تلاوت حرفه‌ای رفتیم درحالی‎که تلاوتی که موجب انس و الفت با قرآن باشد باید مدنظر باشد که انس با قرآن از طریق طرح‌هایی مثل «قرآن در منزل»، «قرآن در اداره» و  کرسی تلاوت قرآن در مساجد دنبال می‎شود.
امام جمعه خرم‌آباد  با تاکید براین‌که در سند چشم‌انداز قرآن باید تلاوت قرآن لحاظ شود، افزود:  سرفصل دوم این سند به تدبر و تفکر در قرآن با هدف تعمیق مفاهیم قرآنی در جامعه اختصاص یافته است.
نماینده ولی‎‏فقیه در لرستان با تاکید بر این‌که سند چشم‌انداز قرآنی باید از قرآن گرفته شود نه از سند چشم‌اندازهای مشابه، گفت: سر فصل اول این سند مقدمه‌ای برای سرفصل دوم است کمااینکه باید جامعه، مراکز علمی، دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه و آموزش و پرورش تدبر در قرآن داشته باشند.
آیت‌الله میرعمادی اضافه کرد: گسترش پژوهش‌های قرآنی در حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش و برگزاری مسابقات مفاهیم و درک مفاهیم قرآنی، همایش‌های تحقیقاتی علوم و معارف قرآنی در این بخش دیده شده است.
شورای توسعه فرهنگ قرآنی؛ از شئونات رهبری/این شورا یک چرخه کامل مدیریت و راهبردی است
در ادامه این نشست، رضا سلامت‌پناه، معاون مطالعات و برنامه‌ریزی راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور، گفت: بنابر آیات قرآن خداوند عهده‌دار دین است و آینده از آن قرآن است این در حالی‌است که با قرآن و  دین خدا بسیاری از مرارت‌ها شیرین می‌شود.
وی با اشاره به آیه  ۲۸ سوره فتح با این مضون «هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَكَفَى بِاللَّهِ شَهِيدًا» اظهار کرد: در این آیه خداوند شهادت می‌دهد که آینده از آن شما و دین شماست این در حالی‌است که شهادت دادن خداوند مانند شهادت دادن بشریت نیست.
 سلامت‌پناه گفت: بشریت برای شهادت دادن اول شنود می‌کند و بعد شهادت می‌دهد این در حالی‌است که شهادت خداوند نشانه و نشان‌گر حاکمیت دین و کتاب قرآن است کمااینکه خداوند در این سوره پیامبر را رسولی معرفی می‌کند که مظهر اعلای هدایت است. معاون مطالعات و برنامه‌ریزی راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور با اشاره به این‌که مهمترین شان  حاکمیت اقامه کتاب است، گفت: امر قرآن مستقیماً بر عهده نماینده ولی‌فقیه است این در حالی‌است که شورای توسعه فعالیت‌های قرآنی از شئونات رهبری است.
وی با بیان این‌که شورای توسعه فرهنگ قرآنی یک چرخه کامل مدیریت و راهبردی قرآن در کشور است،  اظهار کرد: در چرخه سیاست‌گذاری شورای توسعه فرهنگ قرآنی سه بازوی اجرایی برای اجرای فعالیت‌های قرآنی وجود دارد.  
سلامت‌پناه گفت: در چرخه سیاست‌گذاری شورای توسعه فرهنگ قرآنی کمیسیون پژوهش و آموزش عالی به ریاست وزارت علوم تحقیقات و فناوری، کمیسیون آموزش عمومی به ریاست وزارت آموزش و پرورش و کمیسیون تبلیغ و ترویج به ریاست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد که این کمیسیون‌ها مستقیماً زیر نظر وزرا هستند.
تالیف ۶۳ عنوان کتاب در حوزه قرآن توسط وزارت آموزش و پرورش
محمدرضا مسیب‌زاده، مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش، نیز در این نشست با اشاره به تعریف سه اصل برای فعالیت‌های قرآنی در وزارت آموزش و پرورش، گفت: اولین موضوع محوریت مدرسه در فعالیت‌ها است، دنبال کارهای ستادی و نمایشی و تبلیغی نیستیم.
وی با بیان این‌که فراگیری در عین اثربخشی دومین اصل در برنامه‌های قرآنی وزارت آموزش و پرورش است، تصریح کرد: ما با ۴۰ میلیون مخاطب مواجه هستیم، اگر آموزش و پرورش پویا و فعالی داشته باشیم کشور هم فعال خواهد بود.
مسیب‌زاده ادامه داد: ما مسئول تعلیم و تربیت بیش‌از ۱۳.۵ میلیون دانش‌آموز هستیم و خودمان را موظف می‌دانیم کارهایمان فراگیر باشد.
مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش با اشاره به این‌که اصل سوم در فعالیت‌های قرآنی توسعه مشارکت است، اظهار کرد: معتقدیم باید باهم و با همکاری همه دستگاه‌های ذی‌ربط و با برنامه حرکت کنیم. 
وی با بیان این‌که در این راستا تفاهم‌نامه‌های متعددی با همه نهادها منعقد کرده‌ایم، تصریح کرد: ۶۳ عنوان کتاب در حوزه قرآن تالیف کرده‌ایم و این کتب با تعداد بیش‌از ۲ میلیون در سطح کشور توزیع شده است.
مسیب‌زاده با بیان این‌که این کتب همه کاربردی هستند، تصریح کرد: از این تعداد ۱۷ عنوان کتاب در بحث امام شناسی و مصباح‌الهدی بوده است.
مدیرکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرور ش گفت: در سال ۹۶ اعتباری بالغ‌بر ۴۸ میلیارد تومان برای حوزه قرآن و عترت وزارت آموزش و پرورش پیش‌بینی شده است.
سین برنامه‌های این نشست قرآنی
بنا بر گزارش ایکنا گزارش نمایندگان شورای استان‌ها در مجمع مشورتی و کمیسیون‌ها، گزارش دبیرخانه از اقدامات صورت گرفته در مورد تصمیمات نشست دوم، گزارش نماینده کمیسیون آموزش عمومی از توزیع استانی و اعتبارات مربوطه به همراه اظهارنظر سه نماینده استان، گزارش اقدامات استان‌ها در اجرای تصمیمات نشست‌های اول و دوم، کارگاه ارائه تجربیات تدوین استانی استان همدان و ارائه مدل مطلوب، کارگاه آموزشی مدیریت و برنامه‌ریزی راهبردی امور قرآنی و بررسی مفهوم یادگیری و حفظ قرآن‌کریم از دیگر بخش‌های این نشست در نوبت صبح بود.
همچنین در نوبت عصر این نشست، گزارش نائب‌رئیس کمیته تخصیص از اعتبارات ۹۵ استان‌ها و بررسی و تصویب پیش‌نویس شیوه‌نامه مربوطه، ارائه گزارش عملکرد سال ۹۵ شورای قرآن استان‌ها و رتبه‌بندی به دست آمده با اظهارنظر نمایندگان استان‌ها، گزارش انجام آمایش سرزمینی استان گلستان، گزارش راه‌اندازی سامانه جامع قرآنی استان بوشهر، بررسی راهکارهای ارتقای عملکرد شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی استان‎ها، نقش قرآن‌کریم در توسعه همه‌جانبه گنجانده شده است.
تجلیل از فعالان قرآنی لرستان در نشست شورای هماهنگی فعالیت‌های قرآنی کشور
در حاشیه سومین نشست سراسری شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی کشور همچنین از سه تن از فعالان قرآنی استان لرستان که طی سال‌های ۹۵ و ۹۶ برای جامعه قرآنی استان در سطح ملی و بین‌المللی افتخارآفرین بوده‌اند، تجلیل شد.
در این مراسم از استاد محمد بهرامی به‌دلیل کسب رتبه برتر قرائت قرآن‌کریم روشندلان جهان اسلام در سی و چهارمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن‌کریم و زهرا خانی، مدیر مؤسسه طاها دلفان و مژگان امیری، مدیر مؤسسه قرآنی ولیعصر(عج) به‌دلیل کسب رتبه‌های برتر کشور در برگزاری پانزدهمین دوره آزمون سراسری قرآن و عترت تجلیل شد.
برپایی نمایشگاه آثار قرآنی هنرمند خطاط لرستانی در حاشیه این نشست
در حاشیه سومین نشست سراسری شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی کشور همچنین طی مراسمی نمایشگاه آثار هنرمند خطاط لرستانی، ستار ولی‌نژاد برپا شد.
در این نمایشگاه بیش‌از ۱۰ اثر از آثار این هنرمند لرستانی با موضوع قرآن و عترت این هنرمند به نمایش گذاشته شد.
ستار ولی‌نژاد؛ هنرمند لرستانی فعال در زمینه خوشنویسی با خط ثلث است که از ابتدای فعالیت خود تاکنون در جشنواره‌های مختلف استانی، ملی و بین‌المللی ۳۳ مقام اول تا سوم را کسب کرده و همچنین تاکنون شش نمایشگاه از آثار وی در کشور برپا شده است.
اهداف برگزاری نشست
از اهداف تشکیل شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی می‎توان به پیگیری تحقق اهداف، سیاست‌ها و راهبردهای منشور توسعه فرهنگ قرآنی در سطح استان، ایجاد هماهنگی بین دستگاه‌های دولتی، مؤسسات و گروه‌های فعال غیردولتی جهت هم‌افزایی و ارتقاء فعالیت‌های قرآنی در سطح استان مبتنی بر مصوبات شورای توسعه فرهنگ قرآنی و کمیسیون‌ها، اشاره کرد.
همچنین، تحقق فرهنگ قرآنی در نظام مدیریت، تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی استان،  تقویت و گسترش انس با قرآن کریم در اقشار مختلف در استان و  ترویج آیات و مفاهیم قرآن کریم در حوزه فرهنگ عمومی از دیگر اهداف تشکیل شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی در سطح استان‌هاست.
لازم به ذکر است، شورای هماهنگی و گسترش فعالیت‌های قرآنی متشکل‌از تمام دستگاه‌ها و وزارتخانه‌هایی است که به نوعی با قرآن‌کریم ارتباط دارندکه در آن نماینده ولی‌فقیه و امام جمعه استان رئیس، استاندار یا یکی از معاونین منصوب وی نایب رئیس، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان دبیر شورا بوده و نماینده مدیریت حوزه‌های علمیه استان، مدیرکل آموزش و پرورش استان، رئیس بزرگ‌ترین دانشگاه وابسته به وزارت علوم در استان، یک نفر از رؤسای نهاد نمایندگی ولی‌فقیه در دانشگاه‌های استان، مدیرکل تبلیغات اسلامی استان، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان، مدیرکل صدا و سیمای مرکز استان، یک نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی استان و عضو شورای برنامه‌ریزی استان، مدیرکل ورزش و امور جوانان استان و دو نفر از نمایندگان صاحب‌نظر منتخب اتحادیه مؤسسات مردمی و تشکل‌های قرآنی استان اعضای آن هستند.


  منبع: iqna.ir
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=2406

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402