پنج شنبه 9 فروردین سال 1403 Thu, 28 Mar 2024 13:49:59 GMT
کد خبر : 23817       تاریخ : 1397/02/28 18:39
این سفره ها در طلب ثواب افطارند یا خودنمایی

این سفره ها در طلب ثواب افطارند یا خودنمایی

رنگین تر شدن سفره های افطاری سبب می شود برخی از افراد خانواده که توان مالی کمتری دارند از پهن کردن سفره های ساده تر بهراسند و همین امر سبب کم رنگ تر شدن مراسم های افطاری و بی بهره ماندن از ثواب آن شود.

به گزارش مبشرین، یکی از سنت های خوب ماه مبارک رمضان که بین مؤمنان رایج است و در قالب های مختلف بنابر آداب و رسوم ایرانیان در نقاط مختلف کشور برگزار می شود، افطاری دادن و میهمان کردن اقوام و دوستان است.

طبق روایات، کلام ائمه معصومین(ع) و رسول مکرم اسلام(ص) برای افطاری دادن ثواب بی شماری وجود دارد. در بیان اهمیت ثواب و ارزش افطاری دادن همین بس که پیامبر اکرم(ص) فرمودند: هر كس یك مؤمن روزه ‏دار را در این ماه افطارى دهد، پاداشى برابر با آزاد كردن یك بنده نزد خدا داشته، و مایه آمرزش گناهان گذشته وى نیز خواهد بود، پس گفتند: یا رسول الله، همگى ما قادر بر افطارى دادن به روزه دارى نیستیم، پس فرمود: خداى تبارك و تعالى چندان كریم است كه به كسى از شما كه نتواند جز با جرعه شیر آمیخته با آبى، یا شربت آب گوارایى، یا چند دانه خرما روزه‌دارى را افطارى دهد و بر انفاق چیزى بیش از این قادر نباشد، همین ثواب را عطا مى‏كند.

ثواب افطاری دادن تا حدی است که در روایات آمده: «عَنْ أَبِی الْحَسَنِ(ع) أَنَّهُ قَالَ تَفْطِیرُكَ أَخَاكَ الصَّائِمَ أَفْضَلُ مِنْ صِیَامِك. از امام ابوالحسن(ع) روایت است، كه فرمودند: افطارى دادن به برادر مسلمانت از روزه داشتنت افضل است » و نیز«عَنْ أَبِی عَبْدِاللهِ(ع) قَالَ مَنْ فَطَّرَ صَائِماً فَلَهُ أَجْرٌ مِثْلُه؛ هر که روزه‌داری را افطار دهد اجری همچون او خواهد داشت.»

به گزارش ایکنا؛ از جمله کارکردهای روزه همدردی است، چرا که روزه‌دار با روزه‌داری خود شرایط سخت دیگران را درک می‌کند و به سبب تحمل رنجی که در مدت روزه‌داری می‌برد، رنج فقیران را احساس می‌کند. ایجاد شرایط مشابه موجب می‌شود تا احساس همدردی ایجاد شده و زمینه برای احسان و انفاق فراهم شود.

امام صادق(ع) می‌فرماید: «انما فرض الله الصیام لیستوى به الغنى و الفقیر؛ خداوند روزه را واجب کرده تا بدین‌وسیله دارا و ندار و غنى و فقیر مساوى گردند» همچنین امام رضا (ع) نیز در این باره می‌فرماید: «انما امروا بالصوم لکى یعرفوا الم الجوع و العطش فیستدلوا على فقر الاخر؛ مردم به انجام روزه امر شده‏اند تا درد گرسنگى و تشنگى را بفهمند و به واسطه آن فقر و بیچارگى آخرت را بیابند»

بنابراین افطاری دادن می تواند ابزاری برای کمک به محرومان و دستگیری از کسانی باشد که اگر چه نان کمی در سفره دارند، اما ایمان در قلبشان و تاب و توان تحمل در برابر سختی ها به خاطر کسب رضای خداوند فراوان است.

از دیگر کارکردهای افطاری دادن می تواند عملیاتی کردن دستور قرآنی صله رحم باشد، چرا که ایجاد دورهمی های خانوادگی، سبب شناخت بیشتر افراد از یکدیگر و آشنایی با مشکلات و چالش هایی هست که بعضا با آن روبرو هستند و رفع آن در توان برخی دیگر از افراد خانواده است. صله رحم در ماه مبارک رمضان در قالب مراسم افطاری جلوه و نمود بیشتری می یابد اما باید مراقب بود تا آفتی که مهمانی های خانوادگی را تهدید و نیمه تعطیل کرد، گریبان سفره های افطاری را نیز نگیرد.

مهمانی های خانوادگی طی سال های گذشته به واسطه چشم و هم چشمی و اضافه شدن تجملات کم رنگ و کم رنگ تر شد، به طوری که می توان گفت هرچه بر میزان مخلفات سفره ها افزوده شد از تعداد دفعات برپایی آنها کاسته شد. بدین تربیت زمینه های صله رحم از بین رفت و عواقب آن که تنهایی و به سختی روزگار گذراندن به واسطه تحمل یک تنه مشکلات بود دامن گیر خانواده ها شد.

اما امروز آفت تجمل گرایی در حال رسوخ به سفره های افطار است،‌ سفره های افطاری که کارکردهای مهمی برای جامعه اسلامی دارند. رنگین تر شدن سفره های افطاری سبب می شود برخی از افراد خانواده که توان مالی کمتری دارند از پهن کردن سفره های ساده تر بهراسند و همین امر سبب کم رنگ تر شدن مراسم های افطاری و بی بهره ماندن از ثواب آن شود.

لاکچری شدن که امروز دغدغه بسیاری از جوانان و خانواده ها است و بروز و نمود آن به صفحات فضای مجازی رسیده، آفتی است که سفره های افطار را تهدید می کند. به طور کلی وا‍ژه لاکچری که این روزها در سر در رستوران ها و تبلیغات فضای مجازی برای عنوان افطاری استفاده می شود وصله ای ناجور است که ذاتا سنخیتی بین این دو وجود ندارد؛ چرا که لاکچری بودن حکایت از اسراف و افطاری گویای همراه شدن با مستمندان و تجربه صبر است.

تشریفات و تجملات به هر رسم و سومی که رسوخ کرد آن را نابود و گرما و صفای آن را از بین برد که از جمله می توان به مراسم های عروسی نیز اشاره کرد. شایسته است این بار پیش از رسیدن به مرحله آسیب به فکر پیشگیری باشیم و از سنت های دیرینه خود حفاطت کنیم قبل از آنکه رنگ و بویی از آنها نماند. در این میان وظیفه دستگاه های فرهنگی که می توانند با تولید محتوا به بهبود این جریان کمک کنند را نباید نادیده گرفت.

مقام معظم رهبری بارها در مورد این مسئله سخنانی را فرموده‌اند و برای نمونه در خطبه‌های نماز عید فطر در سال ۱۳۹۲ گسترش سنت خوب افطاری‌های ساده در مساجد و خیابان‌ها را در ماه مبارک رمضان تحسین کردند و با انتقاد از اسراف و زیاده‌روی در برخی افطاری‌ها فرمودند: مناسب است سنّت دادن افطاری‌دادن‌های ساده در مساجد و معابر عمومی مورد توجه همه‌ کسانی قرار گیرد که در ماه رمضان، نیت بذل، بخشش و گشاده‌دستی دارند.

 

منبع: ایکنا


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=23817

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402