جمعه 10 فروردین سال 1403 Fri, 29 Mar 2024 17:17:02 GMT
کد خبر : 15525       تاریخ : 1396/10/20 09:41
نقش مؤسسات در مسابقات قرآن و عترت و مشکلات پیش‌رو/ پرداخت هزینه و ریزش در ثبت‌ نام

نقش مؤسسات در مسابقات قرآن و عترت و مشکلات پیش‌رو/ پرداخت هزینه و ریزش در ثبت‌ نام

با توجه به برگزاری مسابقات سراسری قرآن و عترت که قرار است از سوی معاونت قرآنی وزرات ارشاد برگزار شود مؤسسات قرآنی نیز اقدام به ثبت‌ نام از علاقه‌مندان به حضور در این آزمون کرده‌‌اند که در این راستا با مشکلاتی از جمله هزینه‌های دریافتی از قرآن‌آموزان روبرو شده‌‌اند.

به گزارش مبشرین، با توجه به برگزاری آزمون سراسری قرآن و عترت از سوی معاونت قرآنی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ مؤسسات قرآنی و نهادهای دولتی به منظور ارائه خدمات در جهت برگزاری آزمون، اقدام به ثبت‌ نام کرده‌اند که در این راستا برخی از مؤسسات قرآنی با مشکلاتی مواجه شده‌‌اند که در ادامه در گفت‌وگویی که با برخی مدیران مؤسسات و اتحادیه‌های قرآنی داشته‌ایم، به نقش این ‌نهادهای مردمی و مشکلات پیش رو پرداخته‌ایم.

حسن محمدی، مدیر‌عامل اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت کشور گفت: همانند دیگر برنامه‌های آموزشی، فرهنگی و قرآنی کشور بار اصلی مسئولیت برپایی آزمون قرآن وعترت بر دوش مؤسسات قرآنی است و همچنین بدنه اجرایی برنامه‌ها معمولاً همین مؤسسات و نهادهای مردم‌نهاد هستند.

وی ادامه داد: امسال اتفاق مبارکی در روند برگزاری آزمون افتاده و آن برگزاری آزمون سراسری حفظ قرآن کریم به صورت مشترک بین سازمان اوقاف و امور خیریه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که می‌تواند الگویی در جهت وحدت، انسجام و هم‌افزایی برنامه‌های مشابه در سایر دستگاه‌ها هم باشد.

محمدی با اشاره به اینکه اگر این روند به موفقیت ختم شود، می‌تواند نتایج خوبی به دنبال داشته باشد، بیان کرد: برگزاری موفقیت‌آمیز این آزمون، ‌می‌تواند نقشه راهی در جهت هم‌دلی وهم‌افزایی سایر برنامه‌های مشابه باشد که در این راستا یکی از آفات فعلی جامعه قرآنی برنامه‌های موازی و نگاه جزیره‌ای در حوزه قرآن است. اگر بتوانیم این نگاه سیتمی و کلی‌نگر را نسبت به برنامه‌ها و جامعه قرآنی داشته باشیم، به نظر می‌رسد که یک هم‌افزایی و اقدامات مبارک انجام شود.

وی با اشاره به نقش مؤثر مؤسسات قرآنی در روند برگزاری این آزمون، تصریح کرد: به هرحال در این موضوع مؤسسات قرآنی نقش محوری و ویژه‌ای دارند. از این جهت که تشکل‌های مردمی به عنوان بازوان اجرایی سیاست‌ها و برنامه‌های فرهنگی نظام محسوب می‌شوند. قطعاً اگر سیاستگذاری و حمایت قابل قبولی صورت گیرد، منشأ تحولات و توسعه مختلف در زمینه فرهنگی کشور ایجاد می‌شود.

مدیر‌عامل اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت کشور در ادامه با پاسخ به اینکه در روند ثبت‌ ،مؤسسات قرآنی با مشکلاتی روبرو شده‌اند، گفت: سیاستگذاری موضوع دریافت هزینه از قرآن‌آموز برای ثبت‌ نام در حیطه معاونت قرآن و عترت است که مسلماً ارزیابی‌هایی صورت گرفته است. اگر در روند ثبت‌ نام، هزینه‌ای دریافت شود درصد و احتمال حضور در آزمون از سوی شرکت‌کننده قطعی است و باعث می‌شود برنامه‌ریزی دستگاه‌های متولی در برگزاری آزمون‌ها  به درستی اعمال شود و اگر برخلاف این روند پیش برود، امکان ریزش افراد در آزمون وجود دارد.

‌برپایی آزمون سراسری قرآن و عترت‌ با هزینه مؤسسات قرآنی

علی نظری، مدیر مهد قرآن‌‌‌ کریم شهر سجزی استان اصفهان در ادامه گفت: در سال‌های گذشته همه مراحل ثبت‌ نام آزمو‌ن‌های دیگر به صورت رایگان از سوی مؤسسات قرآنی انجام می‌شد و در قبال برگزاری این آزمون یارانه‌ای تشویقی به مؤسسات مجری نیز اعطا می‌شد.

وی ادامه داد: متأسفانه برای ثبت‌ نام آزمون سراسری قرآن و عترت معاونت قرآن‌آموزان باید هزینه‌‌هایی را متحمل شوند که در توان خانواده‌ها نیست و همین امر موجب می‌شود، انگیزه حضور در این مسابقات کم شود. یارانه‌ای هم که باید مانند سال‌های گذشته محقق می‌شد، اعطا نشده بلکه تمام هزینه‌ها و ارائه خدمات اعم از تهیه منابع، هزینه انتشارات و غیره از جیب مؤسسات قرآنی تأمین می‌شود.

نظری گفت: مشکلی که این مسئله ایجاد می‌کند این است که استقبال قرآن‌آموزان را برای شرکت در آزمون به صفر می‌رساند و برای اینکه بتوانیم قرآن‌آموزان را تویش به ثبت نام در این آزمون قرآنی کنیم باید به اصرار متوسل شویم.

‌مدیر مهد قرآن سجزی افزود: برگزاری مشترک مسابقات قرآن از سوی اوقاف و ارشاد، به منظور کنار گذاشتن موازی‌کاری در جهت برپایی آزمون‌های سراسری انجام شده است، اما درخواست می‌شود که مسئولان حمایت‌هایی را از نظر هزینه‌ای از مؤسسات قرآنی داشته باشند که استقبال بیشتری و انگیزه بالایی در این روند انجام شود.

هزینه ثبت نام مساوی با دودلی و ریزش در آزمون

فاطمه حسینی، مدیر‌عامل اتحادیه قرآنی خراسان رضوی در این باره گفت: مؤسسات قرآنی چند سالی است که با برگزاری این آزمون، نقش اساسی را ایفا می‌کنند و این مؤسسات هستند که در امر اطلاع‌رسانی، برگزاری کلاس‌ها و آزمون پیشتاز هستند.

وی ادامه داد: هدف اصلی از برگزاری آزمون‌ها، انس با قرآن، ارتباط مردم و کاربردی کردن قرآن در زندگی است که خوشبختانه به نتیجه‌ای که باید برسیم، رسیده‌ایم.

حسینی به امتیازهایی که آزمون سراسری به دنبال دارد اشاره کرد و افزود: یکی از امتیازات آزمون‌های امسال تبیین و آماده‌سازی آمار‌های یک‌دست و منظم است. در سال‌های گذشته، با توجه به دوگانگی که در آزمون‌های سازمان اوقاف و امور خیریه و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود داشت، ‌گاهاً به ریزش برخی از قرآن‌آموزان منجر می‌شد و علاقه‌مندان برای شرکت در این آزمون، دچار سردرگمی می‌شدند.

مدیر‌عامل اتحادیه قرآنی استان خراسان رضوی  به دیگر امتیاز آزمون ادغام شده بین دو نهاد اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه این آزمون از سوی دو نهاد متولی برگزار می‌شد، دوگانگی در ارائه آمار به اتحادیه بوجود می‌آمد که پس از ادغام این دو مرکز، این مشکل برطرف خواهد شد.

وی به معایب این آزمون که تا‌‌کنون در روند ثبت نام ایجاد کرده است، اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه مسئولان در رأس به برنامه‌ریزی پیرو برگزاری این آزمون قرار دارند و آئین‌نامه را ابلاغ می‌کنند، اما اتحادیه و مؤسسات قرآنی در میان مردم و علاقه‌مندان به شرکت در آزمون قرار داشته و مشکلات آنان را احساس می‌کند.

حسینی بیان کرد:‌ گلایه‌ای که از ابتدای ثبت نام بر این آزمون وارد است، ‌هزینه‌های وارد شده بر آن اعم از تهیه منابع و هزینه ثبت نام است که خانواده‌ها را با مشکل روبه‌رو کرده و این موضوع باعث ریزش تعداد ثبت نام‌کنندگان شده است.

مدیر‌عامل اتحادیه قرآنی خراسان رضوی خاطر‌نشان کرد: در این زمینه مؤسسات قرآنی حمایت مالی نشده که بتوانند در بحث برگزاری دوره‌های ترجمه و مفاهیم نهج‌البلاغه و حفظ قرآن کریم هزینه‌ها را متحمل شوند و باید برای ادعای دین و مسئولیت، از جیب خود خرج کنند و همچنین قرآن‌آموزان از توانایی مالی بالایی برخوردار نیستند و زمانی که متوجه می‌شوند برای ثبت نام نیاز به هزینه است، از شرکت در این آزمون منصرف می‌شوند.

وی به بیان دیگر مشکلات این آزمون پرداخت و گفت: توزیع منابع آزمون هزینه باربری و انتشارات به عهده خودمان بوده است و این برآورد به نوعی باید جبران شود که متأسفانه هیچ منبع حمایتی در این زمینه مشخص نشده و به نظر می‌رسد که در مورد هزینه‌های آزمون، فکری کارشناسانه صورت نگرفته است.

حسینی  در ادامه با تأکید بر اینکه  در زمان‌های مختلف ثبت نام، هزینه‌ها نیز تغییر کرد، افزود: در سال‌های گذشته هزینه‌ای که تعیین می‌شد، تا به پایان رسیدن ثبت نام ثابت باقی می‌ماند، این در حالی است که امسال هزینه در حال تغییر است که به نوعی ایجاد دودلی در میان شرکت‌کنندگان است.

قرآن‌آموزان دست‌خوش منفعت‌طلبی نهادها

حسن شاکری، معلم قرآن و مدیر مؤسسه قرآن و عترت جان‌نثاران حضرت مهدی(عج) شهرستان نیشابور نیز در گلایه‌ای از روند برگزاری آزمون سراسری قرآن و عترت گفت: مؤسسه فرهنگی قرآن و عترت از اواخر سال ۱۳۸۹ در شهرستان نیشابور در زمینه آموزشی ـ تبلیغی قرآن کریم برای همه سنین و مقاطع تحصیلی با کسب مجوز از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کار خود را آغاز کرد.

وی  با اشاره به اینکه مؤسسه چندین سال است که در آزمون سراسری قرآن و عترت شرکت می‌کند، بیان کرد: در مؤسسه ما، دوره‌های آموزش حفظ قرآن کریم برای مربیان قرآنی برگزار می‌شود و هرساله این مربیان در آزمون سراسری اوقاف و وزارت ارشاد اسلامی به طور مجزا شرکت کرده‌اند، که امسال نیز پس از ادغام این دو آزمون با یکدیگر، قرآن‌آموزان آمادگی خود را  برای شرکت در این دوره اعلام کرده‌اند.

شاکری افزود: اما مشکلی در روند برگزاری ثبت نام وجود دارد که می‌توان به آن اشاره کرد و آن این است که برگزاری آزمون‌های سراسری به منظور هم‌دلی و مشارکت مؤسسات قرآنی است، نه ورود نهادهای دولتی در این آزمون.

به عنوان نمونه، مربیان و قرآن‌آموزانی که‌ مؤسسه جان‌نثاران حضرت مهدی(عج) در زمینه حفظ قرآن کریم تربیت کرده است، از سوی آموزش و پرورش در این آزمون مورد ثبت نام قرار گرفته‌اند، که این به نوعی برای آموزش و پرورش نمره مثبتی محسوب می‌شود که در قبال قبولی این افراد، نهاد متولی امتیاز و حمایتی شاملش خواهد شد.

این معلم قرآنی با تأکید بر اینکه نهادهای دولتی نیازی به حمایت ندارند و این آزمون‌ها می‌تواند بهانه و تشویقی برای حمایت مالی از مؤسسات قرآنی باشد، گفت: مؤسسه ما به نوعی قرآن‌آموز تربیت می‌کند ولی عملاً تسهیلات حمایتی برای نهاد دیگری است که نه تنها هزینه نمی‌دهد، بلکه حمایت‌های مالی را پس از آزمون و قبولی هر فرد از معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت می‌کند.

شاکری ادامه داد: مشکل اساسی که باید در روند ثبت نام و آزمون مورد توجه قرار می‌گرفت، در وهله اول، حمایت از مؤسسات قرآنی است که ما شاهدیم، سازمان اوقاف و امور خیریه و آموزش و پرورش هزینه‌ای را در ارتباط با برگزاری کلاس، فضای آموزشی و غیره پرداخت نمی‌کنند و این در حالی است که مؤسسات قرآنی برای برپایی این کلاس‌ها متحمل هزینه‌هایی هستند.

مدیر مؤسسه قرآن و عترت جان‌نثاران حضرت مهدی(عج) شهرستان نیشابور تصریح کرد: نهادهایی که امروز وارد عرصه ثبت نام آزمون سراسری شده‌اند، هیچ قرآن‌آموزی را تحت تربیت نداشته و به طرق مختلف، قرآن‌آموزان تحت پوشش مؤسسات را ثبت نام و به‌عنوان آمار نهایی خود اعلام کرده‌ا‌ند که امیدواریم این موضوع مورد توجه مسئولان ذیربط قرار گیرد.

وی در پایان نیز خاطر‌نشان کرد: در‌خواست ما از مسئولان حمایت ازمؤسسات قرآنی، بازنگری در هزینه‌های ثبت نام، تهیه منابع و غیره است که  متأسفانه تحمل این بار برای  قرآن‌آموزان و متقاضیان شرکت در آزمون سنگین است./ایکنا


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=15525

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402