جمعه 31 فروردین سال 1403 Fri, 19 Apr 2024 05:50:41 GMT
کد خبر : 15364       تاریخ : 1396/10/10 07:47
هزینه‌های مشکل‌ساز آزمون سراسری حفظ قرآن و تمهیدات برای محرومان

هزینه‌های مشکل‌ساز آزمون سراسری حفظ قرآن و تمهیدات برای محرومان

ادغام آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن باعث شده تا متقاضیانی که از طرف سازمان اوقاف در این آزمون ثبت نام می‌کنند، نسبت به پرداخت هزینه برای آزمون، معترض باشند؛ چرا که هزینه‌ها هر چند اندک، مانعی برای حضور قرآن‌آموزان به ویژه روستاییان در این آزمون می‌شود.

به گزارش مبشرین، براساس رویکردی که بخشی از آن ایجاد انگیزه برای گرایش جوانان و نوجوانان به حفظ قرآن کریم عنوان شده است، تعدادی از دستگاه‌ها طی سال‌های گذشته به برگزاری آزمون‌های حفظ قرآن اقدام کردند. آزمون‌هایی که شاید مهم‌ترین آنها آزمون حفظ قرآن توسط وزارت ارشاد و سازمان اوقاف و امور خیریه بود.
وزارت ارشاد این آزمون را تا سال ۹۴ به صورت دو بار در سال برگزار می‌کرد، اما از آن سال این آزمون سالانه شد تا به این ترتیب شاهد اولین تغییرات کلی در این آزمون باشیم.
از سوی دیگر سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در همین راستا آزمونی با عنوان آزمون طرح ملی تربیت حافظان قرآن کریم را از پنج سال قبل کلید زد تا این سازمان که عمده فعالیت قرآنی آن تا آن زمان بر پایه برگزاری مسابقات قرآن بود، فاز دیگری از فعالیت‌های قرآنی خود را که مبتنی بر تربیت حافظ قرآن بود، کلید بزند.
در ادامه این فعالیت‌ها و پس از اینکه اقدامات موثری توسط سازمان اوقاف و وزارت ارشاد در زمینه برگزاری مشترک فعالیت‌های مشابه، صورت گرفت، زمزمه‌هایی در زمینه ادغام دو آزمون وزارت ارشاد و سازمان اوقاف مطرح شد. آزمون‌هایی که به ترتیب ۱۶ و ۵ دوره تجربه را پشت سر خود داشتند.
سرانجام این دو آزمون با تمام اشتراکات و افتراقاتی که با هم داشتند، ادغام شدند تا همه تا اسفندماه منتظر بمانند تا دستپخت مشترک این دو نهاد قرآنی قدرتمند را ببینند.
فارغ از تمامی این بحث‌ها و موفق بودن یا نبودن آزمون ادغام شده، اما برخی نکات کلیدی وجود دارد که به نظر می‌رسد کمتر مورد توجه برگزارکنندگان این آزمون قرار گرفته است. از جمله این نکات می‌توان به هزینه‌ای که برای برگزاری این آزمون دریافت می‌شود، اشاره کرد.
طی سال‌های گذشته وزارت ارشاد مبالغ که تقریباً در این سال‌ها ثابت بوده است از متقاضیان حضور در آزمون دریافت می‌کرد، هزینه‌هایی که عمده آن صرف اهدای جوایز برای برگزیدگان و نیز فرایند برگزاری آزمون می‌شد و کمتر شرکت‌کننده‌ای به دریافت این مبلغ معترض بود.
اما سازمان اوقاف و امور خیریه در پنج دوره برگزاری آزمون طرح ملی تربیت حافظان قرآن، نه تنها مبلغی از متقاضیان دریافت نمی‌کرد، بلکه مربیانی را به مناطق مختلف اعزام می‌کرد تا نسبت به جذب نوجوانان به یادگیری قرآن و حضور در آزمون اقدام کنند.
حالا همین موضوع باعث نارضایتی نسبی مخاطبان آزمون حفظ قرآن سازمان اوقاف شده است. نارضایتی‌ای که می‌تواند مانعی برای حضور تعدادی از قرآن‌آموزان برای حضور در این آزمون شود، هر چند این تعداد می‌تواند بسیار معدود باشد، اما کدام مسئولی هست که راضی باشد تصمیمش ایجاد کننده مانع برای حضور حتی یک نفر در یک امر قرآنی شود؟
برای رسیدگی به این موضوع و آگاه شدن از تصمیمات مسئولان آزمون سراسری حفظ و مفاهیم قرآن کریم برای رفع این معضل گفت‌وگویی با محمد امیری، مسئول دبیرخانه حفظ قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه صورت گرفته است.
مسئول دبیرخانه حفظ قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا با اشاره به اینکه امسال برای اولین بار است که سازمان اوقاف و وزارت ارشاد اقدام به برگزاری مشترک آزمون سراسری حفظ قرآن کریم‌ می‌کنند، گفت: این آزمون‌ها با هم ترکیب شدند تا به عنوان یک آزمون سراسری برای تمام مخاطبان در سراسر کشور برنامه‌ریزی شود.
امیری با تأکید بر اینکه سازمان اوقاف برای اولین بار است که برای برگزاری آزمون از متقاضیان هزینه دریافت می‌کند، اما ارشاد در گذشته دریافت هزینه داشته است،‌ افزود: هیچ گاه به واسطه اخذ هزینه افراد از شرکت در آزمون محروم نشده‌اند، نکته‌ای که وجود دارد این است که این هزینه‌ای که دریافت می‌شود حتی به حدی نیست که بتواند هزینه‌های جاری آزمون را تأمین کند.
وی بیان کرد: ما در این آزمون در نظر گرفته‌ایم که روال ثبت نام تا برگزاری آزمون و صدور پاسخنامه و تصحیح و صدور گواهینامه، همه به صورت سیستمی انجام می‌شود. این در حالی است که در سال‌های قبل همه این فرایند به صورت دستی برگزار می‌شد. همه این موارد دارای هزینه هستند. پس این هزینه از جهت این است که ما به واسطه کار سیستمی به یک سهولت در فرایند آزمون برسیم.
امیری با تأکید بر اینکه بحث دیگر که باعث دریافت هزینه شده است، بحث جوایز برگزیدگان است، اذعان کرد: در این دوره جوایز کاملاً متفاوت با ادوار گذشته آزمون سراسری قرآن در ارشاد و اوقاف است. در نهایت ما می‌خواهیم از فضای تبلیغی آزمون استفاده کنیم تا بتوانیم یک فضای تبلیغی را در رابطه با فرهنگ حفظ و انس با قرآن در جامعه ایجاد کنیم.
مسئول دبیرخانه حفظ قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه با تأکید بر اینکه همه این موارد مستلزم تأمین هزینه است، گفت:‌ با این وجود هزینه‌ای که دریافت می‌شود تنها بخشی از هزینه‌های آزمون را تأمین می‌کند. اگر سال‌های قبل هزینه‌ای دریافت نمی‌شد در ازاین جهت که ثبت نام‌ها به صورت دستی بود.
امیری با اشاره به اینکه اطلاع‌رسانی‌ای که امسال در مورد آزمون صورت گرفته است قابل مقایسه با سال‌های گذشته نیست،‌ خاطرنشان کرد: علاوه بر همه این ما در تلاش هستیم تا آزمون را استاندارد کنیم، این استانداردسازی حتی در زمینه محل برگزاری آزمون نیز صورت گرفته است و همه این موارد مستلزم هزینه است.
وی عنوان کرد: ما از یک اقدام تبلیغی و ترویجی در زمینه حفظ قرآن در حال عبور به سمت برگزاری یک آزمون سراسری قرآن استاندارد هستیم. در واقع هدف ما برگزاری استاندارد این آزمون است. ممکن است برخی افراد به دلایلی نتوانند در آزمون شرکت کنند، اما آماری که در نهایت به دست می‌آید یک آمار دقیق خواهد بود.
امیری در ادامه در پاسخ به این سوال که دریافت هزینه از متقاضیان تا چه میزان می‌تواند مانع از حضور افراد در آزمون شود، گفت:‌ این مبلغ ممکن است یک سری از افراد را برای حضور دلسرد کند، اما این تعداد نمی‌تواند زیاد باشد. اگر شخصی آشنایی مقدماتی با اینترنت داشته باشد می‌توان هزینه‌های مربوط به اسکن و ... را کاهش دهد.
مسئول دبیرخانه حفظ قرآن سازمان اوقاف در بخش دیگری از صحبت‌های خود در پاسخ به این سوال که با این وجود تمهیدی برای آن دست از متقاضیانی که امکان تأمین هزینه‌ها را ندارند، اندیشیده شده است یا خیر، گفت: برای افرادی که در مناطق محروم هستند و واقعاً از نظر مالی امکان ندارند در آزمون حضور یابند،‌ تمهیداتی در نظر گرفته شده است و در استان‌ها این اختیار را داده‌ایم که از منابعی که برای حفظ و نشر قرآن کریم در اختیار دارند، استفاده کنند.
امیری با اشاره به اینکه در حال حاضر در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که هزینه روزانه تلفن یک شهروند به مراتب بالاتر از شهریه آزمون سراسری حفظ قرآن کریم است، افزود: خانواده‌ها حاضر هستند هزینه‌های بالایی را برای آموزش زبان خارجی به فرزندان خود پرداخت کنند، اما برای آزمونی در این سطح مشکل می‌شود. با این وجود ما تمهیداتی برای محرومان و اقشار خاص مباغی در نظر گرفته شده است. در نهایت نیز باید این را بگویم که این مشکلی نیست که در این حد به آن پرداخته شود.

منبع: ایکنا


  منبع: مبشرین|پایگاه خبر قرآنی و معارف اسلامی
       لینک مستقیم   :   http://mobasherin.ir/shownews.aspx?id=15364

نظـــرات شمـــا






سال 1402سال 1402